Volvo EX90

Registrerer pusten din

Volvo EX90 kommer med en helt nytt sensorsystem som forhindrer at du glemmer barn eller dyr i bilen.

VOLVO EX90: Volvos nye helelektriske SUV vises frem 9. november. Foto: Volvo
VOLVO EX90: Volvos nye helelektriske SUV vises frem 9. november. Foto: Volvo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er snart duket for at Volvo viser fram sin nye helelektriske SUV, Volvo EX90. Foreløpig er det ikke sluppet bilder av verken interiør eller eksteriør, men presentasjon av bilen er satt til 9. november.

Likevel vet vi at den nye bilen kommer med et helt nytt passasjersensor-system. Dette er en ny teknologi som skal sørge for at hunder og barn ikke blir gjenglemt i bilen.

– Barn blir faktisk gjenglemt i bilen, og en slik funksjon har lenge stått på listen av viktige saker vi ønsker å adressere. Vi vil forsøke å forhindre at slike tragiske dødsfall skjer, sier senior teknisk spesialist og sikkerhetsekspert Lotta Jakobsson i Volvo Cars til DinSide.

Hun opplyser til DinSide at dette er noe de lenge har ønsket å gjøre noe med, men det er først nå det funker bra.

Sjåføren blir varslet

Den nye funksjonen skal beskytte liv ved å varsle sjåføren at mennesker eller dyr fortsatt er i bilen.

– Dersom du prøver å låse bilen mens det er mennesker eller dyr igjen, vil ikke bilen la seg låse slik at du ikke glemmer et barn, forklarer Jakobsson.

– Om det er slik at du har tenkt til å forlate hunden din i bilen, kan du bekrefte at du vet dette. Klimasystemet kan forbli påskrudd, legger hun til.

Reagerer på pust

– Radarsensorene er plassert i taket og dekker derfor hele bilen. Sensoren sjekker alle seter og bagasjen, forklarer produkteier for interiørsystemer Gunnar Ohlsson for Volvo.

På den måten plukker sensoren opp om det skulle vært et menneske eller dyr igjen i bilen. Skulle du ha en tung veske i et sete, vil ikke sensoren blande dette med verken mennesker eller dyr.

– Sensoren reflekterer energi og bevegelser. Sensoren har lært seg bevegelsene som skjer når man puster og fanger opp dette, legger Ohlsson til.

Den nye teknologien klarer derfor å skille mellom levende skapninger og gjenstander.

VARMT: Dagbladets reporter Emilie Rydning skulle teste hvor varmt det kan bli i en bil som sitter i solen. Reporter: Emilie Rydning Vis mer

Ønsker flere biler med samme funksjon

Ifølge Injuryfacts.nsc.org dør i gjennomsnitt 38 barn under 15 år hvert år av heteslag etter å ha blitt etterlatt i et kjøretøy. Hittil i år har 28 dødsfall knyttet til dette blitt rapportert.

Volvo starter først med EX90 som har denne funksjonen.

– Vårt mål er at denne funksjonen kommer som standard der det er mulig i de store bilene som etterfølger, forklarer sikkerhetsekspert Jakobsson.

Tesla har en egen «Dog Mode», som lar deg justere temperaturen inne i bilen til et behagelig nivå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer