Tildekt bilskilt

Registreringsnummeret skal være synlig

Både slurv med å vaske skiltene, til å dekke det til bevisst, kan koste deg.

IKKE TILLATT: Bilens kjennemerke skal være synlig. Her klarer man ikke å lese alle tallene, dermed er det et brudd på reglene. Foto: Berit B. Njarga
IKKE TILLATT: Bilens kjennemerke skal være synlig. Her klarer man ikke å lese alle tallene, dermed er det et brudd på reglene. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skitne bilskilt eller transport av sykkel - dersom du kjører rundt med en bil der registreringsnummeret ikke er synlig, kan du i verste fall stoppes av politiet og måtte punge ut.

Reglene krever nemlig at bilens kjennemerke er synlig.

Skal være synlig

I kjøretøyforskriften står det nemlig at «kjennemerke skal være godt synlig og ikke være dekket av uvedkommende gjenstander».

- Det er nok flest feil ved at kjennemerket er dekt av skitt og snø, eller ved feil bruk av sykkelstativ hvor kjennemerket ikke er synlig. Det er også mange som kjører med hengerfeste, hvor «kula» gjør det vanskelig eller umulig å lese hele nummeret, sier sjef for Utrykningspolitiet (UP), Steven Hasseldal, til Dinside.

Husk også at det ved transport av sykkel står i reglene at man må bruke lysbjelke som viser bilens kjennemerke hvis sykkelen dekker for skiltet.

- Mange har også bevisst endret vinkel på kjennemerket/festet for at det ikke skal kunne leses av kontrollmyndighetene, altså politi og vegvesen, legger han til.

Et annet kjent eksempel, ifølge UP, er at mange skifter ut det foreskrevne nasjonalitetsmerket med et uoriginalt merke. Her sier reglene at det skal være en hvit N på blå bakgrunn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.