Drivstoffprisene i 2019

Regjeringen har bestemt seg: Dette skjer med bensin- og dieselavgiftene

Fortsatt betaler du mest avgifter for bensin. Samtidig er det enighet i regjeringen om at avgiftene ikke skal videre oppover.

DRIVSTOFFAVGIFTER: Bensin har fortsatt høyere avgifter enn diesel, selv om det siden 2015 har vært et mål om at diesel skal ha de høyeste avgiftene. Foto: NTB Scanpix
DRIVSTOFFAVGIFTER: Bensin har fortsatt høyere avgifter enn diesel, selv om det siden 2015 har vært et mål om at diesel skal ha de høyeste avgiftene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Prisen på bensin og diesel er satt sammen av flere beløp - i tillegg til å betale for selve drivstoffet, betaler du også merverdiavgift, CO2-avgift og veibruksavgift. Disse avgiftene skal ifølge Finansdepartementet, både «skaffe staten inntekter, og stille brukeren overfor de eksterne kostnadene som kjøring på vei medfører».

Til tross for sterke ord fra FrP tidligere om at man ville ha slutt på flåingen av det norske folk, slik Siv Jensen uttalte til VG i 2010, ble veibruksavgiftene satt kraftig opp fra 2016 - 4 prosent på bensin og 10,5 prosent på diesel.

Ifølge Jostein Nissen-Meyer, kommunikasjonsrådgiver for FrPs stortingsgruppe, skjedde dette på bakgrunn av budsjettforliket i 2016.

De mener derimot at økningen den gangen ble mer enn fullt ut kompensert gjennom redusert årsavgift og en tilskuddsordning for å redusere bompengetakstene.

– Totalt sett fikk bilistene netto skatte- og avgiftsreduksjoner på 900 millioner kroner som følge av denne enigheten, hevder Nissen-Meyer.

- Det er den eneste gangen drivstoffprisen har blitt satt opp under oss, utover normal pris/inflasjonsjustering, legger han til.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer