Revidert nasjonalbudsjett 2019

Regjeringen setter av 200 millioner til bomstasjoner

Sletter gjelda til tre bompengeprosjekt og fjerner bomstasjonene.

SETTER AV 200 MILL: Regjeringen vil bevilge 200 millioner kroner til å betale ned tre bompengeprosjekt i revidert nasjonalbudsjett. Foto: NTB Scanpix
SETTER AV 200 MILL: Regjeringen vil bevilge 200 millioner kroner til å betale ned tre bompengeprosjekt i revidert nasjonalbudsjett. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Artikkelen er oppdatert.

Allerede i går gikk det ut lekkasjer som fortalte at regjeringen ville bevilge 200 millioner kroner til å bygge ned bomstasjoner og betale ut gjeld. Det ble bekreftet av samferdselsminister Jon Georg Dale tirsdag klokka 10.45, da regjeringens reviderte nasjonalbudsjett for 2019 ble presentert.

- Regjeringen er opptatt av at det skal bli mindre bompenger for folk flest. Nå brukar vi 200 millioner kroner til å slette gjelda til tre bompengeprosjekt og fjerner bomstasjonene. Igjen viser vi at vi tar folks bompengbelastning på alvor, ved å få gjennom ytterligere tillatelser. Det kommer bilistane til gode, seier samferdselsministeren.

I utgangspunktet er dette fortsatt bare et forslag til revidert nasjonalbudsjett, men ettersom vi nå har en flertalls-regjering i Norge vil forslagene etter alt å dømme gå gjennom, når budsjettet blir behandlet i slutten av juni.

Disse fjernes

De tre bompengeprosjektene som vil få slettet gjelda og bomstasjonene fjernet er:

 • Fylkesveg 544, Halsnøysambandet (Hordaland)
 • Fylkesveg 17, Tverlandet–Godøystraumen (Nordland)
 • Listerpakken (Vest-Agder)

Regjeringen sørger for at bilistene som kjører på disse strekningene sparer 200 millioner kroner, ved at bommene fjernes allerede i løpet av dette kalenderåret.

For dem som benytter Halsnøysambandet, i Hordaland, slipper bilistene å betale om lag 119 millioner kroner. Disse bommene skulle stå helt til 2025, men fjernast i år.

På Tverlandet-Godøystraumen, i Nordland, stod det 66 millionar kroner igjen å betale. Bommene skulle fjernes i 2022.

For de resterende pengene vil også de 15 millioner kronene i Listerpakken slettes, melder regjeringen. Disse bommene skulle blitt fjernet allerede neste år, men det skjer nå i løpet av 2019 i stedet.

NAF: - Monner lite

I interesse- og medlemsorganisasjonen NAF er de imidlertid ikke helt fornøyde med regjeringens bompengetiltak.

- NAF er glad for alle tiltak som kan redusere bompengeutgiftene. Men når oljepengebruken når nye høyder, er det skuffende at det ikke kommer tiltak som monner mer, sier kommunikasjonssjef Camilla Ryste i NAF.

IKKE FORNØYD: Kommunikasjonssjef Camilla Ryste i NAF. Foto: NAF
IKKE FORNØYD: Kommunikasjonssjef Camilla Ryste i NAF. Foto: NAF Vis mer

I 2019 vil folk som er avhengige av bil i hverdagen betale 13 milliarder i bompenger, ifølge Statens vegvesen. Det er en økning på 2,5 milliarder, bare de to siste årene. I årets reviderte budsjett bevilger altså regjeringen 200 millioner kroner til å redusere bompengebelastningen, i tillegg til de 500 millionene som fra før ligger i statsbudsjettet.

- Dette er positive signaler, men det monner lite i det store bildet. Bompengeregningen har økt og vil fortsette å øke som følge av prosjekter som er vedtatt og skal rulles ut i årene fremover. NAF mener partiene må finne nye løsninger, denne utviklingen kan ikke fortsette, sier Ryste.

Dette er revidert nasjonalbudsjett

 • Tirsdag 14. mai legger Regjeringen Solberg frem sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2019.
 • I det reviderte nasjonalbudsjettet blir hovedtallene for norsk økonomi og regjeringens syn på gjennomføringen av den økonomiske politikken oppdatert.
 • Stortinget behandler revidert nasjonalbudsjett og fatter sine vedtak i slutten av juni.

Kilde: Regjeringen

- Reduserer antall selskap

- De siste fem årene har regjeringa lagt ned bomstasjoner og redusert bompengetakster utenfor byområdene. Samtidig har statlig finansiering av veiinvesteringer økt, slik at bilistene med den første regjeringa betalte 40 prosent bompenger, mens denne regjeringa har redusert det til 28 prosent, sier finansminister Siv Jensen i en pressemelding.

- Vi har også effektivisert sektoren, ved å redusere tallet på bompengeselskap fra 60 til fem. Med Granavolden-plattformen ble innsatsen mot bompenger ytterligere styrka, fortsetter hun.

Her kan du se tabellen over dagens takster på de tre bompengeprosjektene, som nå skal avvikles:

Takstgruppe 1 Takstgruppe 2 Antall bommer på strekningen
Fv544 Halsnøysambandet96 kr264 kr1
Fv17 Tverlandet – Godøystraumen24 kr36 kr1
Listerpakken25 kr50 kr3

Flere saker

I motorverdenen var det mest dramatiske ved Statsbudsjettet 2019 at regjeringen på høsten 2018 annonserte at de ville utsette omleggingen til WLTP-godkjenning, som grunnlag for beregning av engangsavgiften på nye biler. I revidert nasjonalbudsjett er det nok bompengene som får mest oppmerksomhet.

I regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett kommer det nå også fram at varebiler skal få den samme utsettelsen til WLTP-godkjenning, som personbiler og at avgiftsberegningen blir utsatt ut 2020.

- Regjeringen legger derfor opp til å innføre WLTP-baserte CO2-verdier for varebilene i 2021. Dette innebærer at NEDC-verdiene vil bli benyttet til å fastsette CO2-komponenten i engangsavgiften for varebiler og campingbiler ut 2020, heter det i budsjettet.

Men det er også andre nyheter ved dagens budsjettforslag, og foruten den nevnte bevilgningen til bomstasjoner er det blant annet to punkter som vil kunne få innvirkning på motorsykkel- og bilentusiasters lommebok:

Dette var lekkasjene i samferdselssektoren

 • 250 millioner kroner bevilges for å forebygge forsinkelser og stans på togstrekningen mellom Asker og Lillestrøm.
 • 200 millioner kroner til å bygge ned bomstasjoner og betale ut gjeld.
 • Engangsavgiften på biler eldre enn 20 år fjernes fra 1. juli.
 • Engangsutgiften for motorsykler reduseres med i gjennomsnitt 10 prosent fra 1. juli.
 • 60 millioner kroner til den nye støtteordningen for gods på jernbane.
 • Regjeringen setter av 25 millioner kroner til fylkeskommunene for å støtte omlegging til nullutslipp for hurtigbåtene.

Sikrer framdrift på E18

Regjeringen forslår også å gi 340 millioner kroner til veiprosjektet Lysaker-Ramstadsletta på E18. Prosjektet får klarsignal til å gjøre det forberedende arbeidet som er nødvendig før byggestart.

- Vi foreslår derfor å bevilge 340 millioner kroner allerede i år. Med dette sikrer vi full framdrift, slik at det er klart for anleggsstart så snart Stortinget har behandlet saken, sier samferdselsminister Jon Georg Dale.

- Med denne tillatelsen legger vi til rette for at E18 kan åpne for trafikk i 2027, og ikkje i 2028, som har vært sagt tidligare, fortsetter han.

Bevilgningen skal bidra til å sikre finansiering av prosjektet fram til en bompenge-proposisjon er bearbeidet av Stortinget. En kvalitetssikring av kostnadsoverslaget for prosjektet er i arbeid, og Vegdirektoratet arbeider med et grunnlagsmateriale til en bompengeproposisjon for prosjektet.

Det forberedende arbeidet på E18 Lysaker-Ramstadsletta ble stoppet høsten 2018, fordi Statens vegvesen hadde brukt mer pengar på prosjektet enn det som var bevilget.

Kutter engangsavgift

Engangsutgiften for motorsykler reduseres i gjennomsnitt med 10 prosent. Endringen i MC-avgiftene vil gi anslagsvis 25 millioner kroner mindre i inntekter til staten hvert år

Endringen gjelder fra og med 1. juli 2019.

Billigere å importere gamle biler

Og som Høyre, Venstre, Frp og KrF ble enige om allerede da sistnevnte ble med på å danne en flertallsregjering, i januar, vil de fjerne engangsavgiften på biler over 20 år. Det igjen betyr at man kan importere 20 år eller eldre biler fra utlandet, uten å betale andre avgifter enn moms.

Endringen trer i kraft allerede fra 1. juli 2019.

Veteranbil-grensa er som i resten av Europa - 30 år. Men som Dinside skrev i januar betyr åpenbart en «avgiftsfri» 20-årsgrense økt import av bilmodeller fra tiårs-perioden 1989 til 1999.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer