Lover å begrense streknings-ATK

Regjeringen vil begrense antall strekningsmålinger på veiene

Det er i dag 26 strekninger med fotobokser som måler gjennomsnittshastighet på norske veier.

VIL BEGRENSE: Fremskrittspartiet (Frp) og regjeringen vil begrense bruken av strekningsmålinger på norske veier. Foto: NTB Scanpix
VIL BEGRENSE: Fremskrittspartiet (Frp) og regjeringen vil begrense bruken av strekningsmålinger på norske veier. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge en rapport Transportøkonomisk Institutt (TØI) gjennomførte på oppdrag for Vegdirektoratet i 2014 har gjennomsnitts fartsmålinger på veiene, eller såkalte streknings-ATK, stor virkning på trafikksikkerheten i Norge.

Rapporten gikk så langt som å konkludere med at gjennomsnittsmåling av fart halverte tallet på drepte og hardt skadde. Det ble også pekt på at denne effekten holdt seg i flere kilometer, etter selve fartskontroll-sonen.

- Rapporten bekrefter at strekningsvis fartsmåling er et godt virkemiddel for å redusere tallet døde og hardt skadde i trafikken, slo fagdirektør Finn Harald Amundsen i Vegdirektoratet den gangen fast, ifølge Vegvesenets egne hjemmesider.

Regjeringen kritisk

Den første strekningen som målte gjennomsnittsfart kom til Norge i 2009. Da var det forsøksvis ved E18 i Bamle i Telemark og ved E6 ved Dovreskogen i Oppland. Siden den gang har stadig flere strekninger kommet til. I dag er det totalt 26 strekninger med gjennomsnitts-måling i Norge, ifølge Statens vegvesen.

Regjeringer har tidligere vært kritiske til bruk av streknings-ATK. Og i den nye politiske plattformen slår de nok en gang fast at de vil «begrense bruken av streknings-ATK (automatisk trafikkontroll)».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer