Elbil

Rekordhøyt elbilsalg

1. desember nådde Norge en milepæl i elbilsalget.

REKORD: Elbilsalget i Norge har for første gang passert 100 000 i løpet av ett år. Foto: Gorm Kallestad / NTB
REKORD: Elbilsalget i Norge har for første gang passert 100 000 i løpet av ett år. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aldri før har det vært solgt over 100 000 nye elbiler i løpet av et år, men onsdag 1. desember ble den magiske grensen passert.

- Elbilsalget viser at vi har god kurs mot nullutslipp på norske veier, og det er gledelig at 2021 blir et rekordår for elbiler i Norge, forteller generalsekretær i Norsk elbilforening, Christina Bu i en pressemelding.

Ny registreringsrekord

Tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) viser at 7 av 10 som kjøpte ny bil i november, kjøpte elbil. Ser vi kun på privatkjøp er andelen hele 88,9 prosent.

I november ble det dessuten satt ny registreringsrekord for nye personbiler.

Av 15 274 førstegangsregistrerte nye personbiler i november, var 6 av 10 på «Topp 10-listen» bilmodeller som ikke fantes i Norge for ett år siden, skriver OFV.

- Merkene på registreringstoppen i november er velkjente. Men bare fire av de ti modellene på registreringstoppen for nye biler, var til salgs i fjor. Resten er nyheter i år, og viser at nybilkjøpere stoler så mye på merkene, at de gjerne signerer kontrakt på helt nye modeller. Ofte lenge før det har vært mulig å se bilen på nært hold, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV), i en pressemelding.

Elbilsalget øker også tydelig, med 100 000 kjøpte biler. Tall fra OFV viser at det var 11 269 førstegangsregistrerte nye elektriske personbiler i november, det er en andel på 73,8 prosent. Legger man til ladbare hybrider har 91,2 prosent av de nye personbilene ledning.

Avgiftshopp i 2022

Statistikk fra OFV og Statens vegvesen viser at to Tesla-modeller topper november-lista, henholdsvis Model Y og Model 3. Rett bak ligger Volkswagen ID. 4 på tredjeplass.

Tesla Model Y ble kåret til Folkets Favoritt under Årets Bil 2022, mens Model 3 mottok den gjeve tittelen under Årets Bil 2019.

De 10 mest solgte bilmodellene i november

Bilmerke Antall
Tesla Model Y1013
Tesla Model 3771
Volkswagen ID.4725
Audi Q4 e-tron661
Nissan Leaf655
Polestar 2502
Ford Mustang Mach-E491
Skoda Enyaq488
Toyota RAV4481
Hyundai IONIQ 5475

Kilde: OFV Statistikk/Statens vegvesen

I 2022 får ladbare hybrider et avgiftshopp. Det vil kunne påvirke antall registreringer av nye personbiler i desember, noe som særlig vil gjelde for de som har nye ladbare hybrider stående klare for salg og utlevering, skriver OFV.

- Vi antar at mange forhandlere vil sørge for å registrere et stort antall ladbare hybrider mot slutten av året, for på den måten å unngå de avgiftsøkningene som kommer fra nyttår. En økning i antall registreringer av ladbare hybrider, vil sannsynligvis også gi utslag i forhold til elbilandelen, forteller Solberg Thorsen.

Bu i Norsk elbilforening har god tro på elbilåret 2022.

- Enda flere kommer til å kjøpe elbil neste år, fordi forurensende ladbare hybrider får mindre gunstige avgiftsrabatter. Det styrker elbilens konkurransekraft og vil på sikt gi flere elbiler i bruktbilmarkedet, der forbrukere flest kjøper bil.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer