Luftkvalitet og svevestøv

Rekordstrødde gater gir dårlig luft i flere byer på Østlandet

For ellevte dag er det varslet så dårlig luftkvalitet i Oslo at det innebærer en «betydelig helserisiko». Mange andre byer på Østlandet opplever det samme.

DÅRLIG LUFT: Rester etter vinterens strøing ligger fortsatt på veiene og lager så dårlig luftkvalitet i Oslo at det innebærer en «betydelig helserisiko». Mange andre byer på Østlandet opplever det samme. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
DÅRLIG LUFT: Rester etter vinterens strøing ligger fortsatt på veiene og lager så dårlig luftkvalitet i Oslo at det innebærer en «betydelig helserisiko». Mange andre byer på Østlandet opplever det samme. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Luftkvaliteten har blitt rammet av svevestøvet fra de store mengdene grus og strøsand som har blitt brukt vinter, melder Dagsavisen.

– I alle de årene jeg har fulgt med på disse varslene, kan jeg ikke huske at det noen gang har vært så mange dager med rødt varsel uten opphold, sier stortingsrepresentant Jan Bøhler i Ap.

38.000 tonn grus

Totalt ble det brukt 38.000 tonn grus for å forhindre glatte veier og fortau i Oslo denne vinteren.

Også i Bærum, Elverum, Gjøvik, Lillehammer, Drammen, Hamar, Grenland og Lørenskog er det varslet rødt forurensningsnivå.

– Vi er nå inne i «svevestøvsesongen» fordi snø og is smelter og alt som er lagret i den som følge av strøing gjennom hele vinteren og bruk av piggdekk, slipper ut, tørker og virvles opp, svarer kommunikasjonssjef Christine F. Solbakken i NILU.

Oslo og flere andre byer har akkurat startet vårrengjøringen av gatene. Du kan søke etter informasjon om når feiingen i din kommune starter på nettsidene til kommunen.

Men mange steder vil vårrengjøringen strekke seg ut i mai - og mot 17. mai, før de er ferdige.

Anbefaler å holde seg inne

Så lenge rødt varsel gjelder, anbefaler Folkehelseinstituttet at barn med luftveislidelser som astma og bronkitt og voksne med alvorlige hjertekar- eller luftveislidelser reduserer utendørsaktiviteten og unngår å oppholde seg i de mest forurensede områdene.

Du kan enkelt sjekke luftkvaliteten med en app - som du kan lese om her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer