Renault Kangoo slo BMW X3

Renault Kangoo tildeles 41 poeng i barnebeskyttelsestesten, mens BMW X3 må nøye seg med 39.

Publisert
Sist oppdatert

I Euro NCAP-sammenheng skal man være forsiktig med å sammenligne poeng og stjerner på tvers av klasser. Dette fordi bilens egenvekt har stor betydning i én av de tre øvelsene; frontkollisjonstesten. I frontkollisjonstesten kjøres bilen inn i en deformerbar, men fast barriere, og møter derfor sin egen vekt.

I denne øvelsen er derfor høy egenvekt en ulempe. Ved kollisjon med en annen bil ute i virkeligheten vil derimot høy vekt være en fordel, i hvert fall for dem som befinner seg i den tyngste bilen.

Bakdører åpnet seg

BMW X3
BMW X3 Vis mer
Dette er nok en smule pinlig for BMW, fordi både Volkswagen Tiguan og den opplagte konkurrenten Land Rover Freelander oppnådde 5 solide stjerner. I tillegg har en rekke folke-SUVer oppnådd høyere poengsummer enn BMW X3.

Renault Kangoo slo BMW X3

 1. Store kollisjonstest-bilder


Likevel er det interessant at den rimelige "brødbilen" Renault Kangoo oppnår 41 poeng i barnebeskyttelsestesten - 2 poeng mer enn BMW X3, som måtte nøye seg med 39. Vi vet ikke hva som er årsaken til at BMW X3, som kom allerede i 2004, først nå har blitt testet av Euro NCAP. Faktum er uansett at bilen ikke gjør det spesielt godt.

For det første må bilen nøye seg med bare 12 av 16 oppnåelige poeng i frontkollisjonstesten. For det andre må den nøye seg med 15 av 16 oppnåelige i sidekollisjonstesten og 1 av 2 oppnåelige i stolpetesten. Årsaken til at premium-SUVen mistet poeng de sistnevnte testene, er at bakdøren på anslagssiden åpnet seg i begge tilfeller.

Fire stjerner

Dermed endte BMWen opp med bare 28 av 37 oppnåelige poeng og måtte nøye seg med fire stjerner. Dette er nok en smule pinlig for BMW, fordi både Volkswagen Tiguan og den opplagte konkurrenten Land Rover Freelander oppnådde 5 solide stjerner. I tillegg har en rekke folke-SUVer oppnådd høyere poengsummer enn BMW X3.

Brutal mot fotgjengere

Like interessant er det at BMW X3 kun ble tildelt 5 av 36 oppnåelige poeng i påkjørseltesten. Dette er et dårlig resultat, som betyr at X3 er brutal mot myke trafikanter. De andre bilene i denne testrunden fikk henholdsvis 11 (Citroën C5), 14 (Renault Kangoo) og 19 poeng (Daihatsu Terios og Suzuki Splash) i denne øvelsen.

I tillegg kommer pickupene Isuzu D-Max, Mitsubishi L200 og Nissan Navara, som vi har omtalt i en tidligere artikkel (se lenke nederst i artikkelen). De to førstnevnte gjorde det enda svakere enn X3 og endte opp med bare 2 poeng hver, mens Nissan Navara ble tildelt 14 poeng.

Daihatsu Terios

Daihatsu Terios
Daihatsu Terios Vis mer


Daihatsu Terios, som i likhet med X3 plasseres i gruppen "Small Off-Road 4x4", oppnådde 11 poeng i frontkollisjonstesten og 15 poeng i sidekollisjonstesten.

I Norge leveres Terios med hodekollisjonsputer. Men fordi bilen i andre europeiske markeder leveres uten disse kollisjonsputene, valgte Daihatsu å hoppe over stolpetesten. Dette fordi det har vist seg at hodekollisjonsputer har svært stor betydning i denne øvelsen. Dermed gikk Terios glipp av 2 potensielle poeng og endte opp med 28, noe som kvalifiserer til 4 stjerner. I barnebeskyttelsestesten måtte Terios nøye seg med 31 poeng og tre av fem oppnåelige stjerner.

Renault Kangoo

Renault Kangoo
Renault Kangoo Vis mer


I likhet med BMW X3 og Daihatsu Terios endte også nye Renault Kangoo opp med 28 poeng og fire stjerner i selve kollisjonstesten. Dette er kanskje litt overraskende, fordi Renault de siste årene har satset knallhardt på kollisjonssikkerhet og Euro NCAP-stjerner. Resultatet er at hele åtte Renault-modeller i dag kan skilte med fem stjerner (Clio, Modus, Megane, Megane Scenic, Megane CC, Laguna, Vel Satis og Espace). Forrige generasjon Renault Laguna var forøvrig i 2001 den første bilen som oppnådde fem stjerner hos Euro NCAP.

Når det er sagt må vi minne om at Kangoo faktisk fikk 41 barnebeskyttelses-poeng, noe som er ny rekord i fleksibilklassen.

Suzuki Splash/Opel Agila

Også den nye småbilen Suzuki Splash er blant bilene som nylig har blitt vandalisert hos Euro NCAP. Splash, som er en tvilling av nye Opel Agila, oppnådde 30 poeng sammenlagt, noe som kvalifiserer til fire solide stjerner (grensen for fem stjerner går ved 33 poeng). Splash måtte imidlertid nøye seg med tre "barnestjerner" (32 poeng).

Spørsmålet er imidlertid om dette resultatet vil være interessant for oss her oppe på berget. Den norske Suzuki-importøren har nemlig bestemt seg for ikke å ta inn Splash til Norge. Opel-importøren er for tiden i tankeboksen og kan opplyse at en beslutning vedrørende eventuell Agila-import vil bli tatt i løpet av de nærmeste 14 dagene.

Citroën C5

Citroën C5
Citroën C5 Vis mer


Den store vinneren i denne testrunden ble nye Citroën C5. C5 fikk full score i både sidekollisjonstesten (16) og stolpetesten (2) og måtte kun gi fra seg ett poeng i frontkollisjonstesten (15). Det betyr at C5 oppnådde fem solide stjerner, akkurat som sin forgjenger.

Når det kommer til barnebeskyttelse derimot, var ikke C5-resultatene like solide. C5 fikk riktignok fire barnestjerner, men bare så vidt. Grensen for fire stjerner går ved 37 poeng og C5 endte opp med 38.

 • Store bilder av de testede bilene finner du her.
 • Videoer av de testede bilene finner du på Euro NCAPs egne sider.
 • Mer informasjon om de tre pickupene som ble testet finner du her.
 • Her finner du samtlige Euro NCAP-resultater

 • De sikreste bilene: Full oversikt
 • De sikreste bilene for barn: Full oversikt

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer