Repareres med brukte deler

Verkstedene bruker i stadig større grad brukte deler når de reparerer skader. Bra for miljøet, men mange spør om bilen blir like bra igjen.

KRAFTIG ØKNING: Gjenbruk av deler er miljøvennlig og billigere enn å bruke nye deler. Nesten ti prosent av delene er nå brukte, men forsikringsselskapene jobber for å få andelen kraftig opp. . Foto: Rune Korsvoll
KRAFTIG ØKNING: Gjenbruk av deler er miljøvennlig og billigere enn å bruke nye deler. Nesten ti prosent av delene er nå brukte, men forsikringsselskapene jobber for å få andelen kraftig opp. . Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Norge ligger langt etter våre naboland Danmark og Sverige når det gjelder miljøvennlige bilreparasjoner med gjenbruk av deler. Forsikringsbransjen presser nå på for at skadeverkstedene i større grad skal benytte brukte deler når de reparerer bilene.

Gjensidige har gjennomført et pilotprosjekt som viser at det nå brukes rundt ni prosent brukte deler i reparasjoner hos de 21 verkstedene som deltok. Før prosjektet lå dette på 1,2 prosent.

46 prosent brukt-deler

- Dette er svært gledelige tall. Testperioden har vart i tre måneder i samarbeid med 21 verksteder og seks bildemonterere. Det verkstedet som benyttet størst andel brukte deler var Skaugs Lakk og Skadesenter med 46 prosent, sier bærekraftansvarlig Karoline Weidemann i Gjensidige.

Tallene er basert på 1450 reparasjoner i perioden 1. desember til og med 28. februar. De viser at nærmere 500 brukte deler ble montert på bilene. Dette er omtrent en dobling sammenliknet med tilsvarende tall i fjor for de samme verkstedene, viser oppsummeringen fra prosjektet.

Prioriterer brukte deler

- Vi er glade for den gode responsen fra bilverkstedene. De er meget positive til å være med på miljøvennlige løsninger. Prinsippet i piloten var at alle bilreparasjoner skulle utføres med gjenbruk av bildeler der det var formålstjenlig på biler eldre enn fem år, sier Weidemann og legger til:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer