Rike vasker bilen sjeldnere

Neida, de velbemidlede kjører ikke nødvendigvis mer skinnende enn resten.

Noen deler av bilen SKAL du faktisk holde rene. Som kjennemerker, lykter og ruter. Foto: colourbox.com
Noen deler av bilen SKAL du faktisk holde rene. Som kjennemerker, lykter og ruter. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bilvask en gang i uken? Det er ikke de rikeste som driver med slikt, viser en undersøkelse fra den britiske bilorganisasjonen AA.

– Mange bileiere gjør det til et stolt rituale å gjennomføre bilvasken søndag morgen. Men våre tall viser at du ikke behøver å være Rolls-eier for å være stolt av bilen din. De rikeste har nemlig skitnere biler, sier AA-president Edmund King i en pressemelding.

Bilvasken kan også skade bilen

Ikke så vaskeglade

AA har sett på hyppighet i bilvask og samholdt det med bileierens yrke og bakgrunn. Og tallene viser at arbeiderklassen, pensjonister og arbeidsløse har større tilbøyelighet til å vaske bilen ukentlig enn folk i sjefsstillinger eller med høyere utdanning. En av ti i den første gruppen vasker bilen ukentlig.

Din bil:

Hvor ofte vasker du bilen din? (Avsluttet)
Ukentlig(33%) 1068
Månedlig(29%) 935
Bare når den er ekstra skitten(27%) 874
Sjelden eller aldri(7%) 238
Stort sett bare vinterstid(2%) 58
Overlater det til noen andre i familien(1%) 37
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


I gruppen som har fått benevnelsen "Professionals and managers" foretrekker hele en tredjedel å vaske bilen så sjeldent som annenhver måned, sammenlignet med 29 prosent blant de med lavest inntekt.

Tre prosent av alle de spurte vasker forøvrig bilen kun en gang i året eller sjeldnere, og yngre førere samt kvinnelige førere er mindre tilbøyelige til å vaske bilen hyppig.

Bilvaskemaskinen vasker ikke grundig nok

Tryggere som ren

Det er ingen lov som sier at du må holde bilen ren, verken i Norge eller Storbritannia. For sikkerhetens skyld er det imidlertid viktig å rengjøre bilen grundig av og til. Spesielt vinterstid på saltede veier.

– Bremserør og bremseskiver ruster unormalt mye. Jeg har sett mange fæle eksempler, sa Jan Ivar Engebretsen i NAF til DinSide for to år siden.

Engebretsen anbefalte derfor at man spyler godt både foran og bak på bremseskivene. Ta også med bremserørene dersom de er synlige. Se også etter andre hulrom som kan samle skitt. Men tenk deg om før du beveger deg inn under bilen.

– Bruk bukker dersom du skal titte under bilen. Det er livsfarlig å bevege seg under en bil som står på jekk.

Dessuten kan det være bra for bilen å vaske hyppigere. Vinterstid bør bilister vaske bort salt. Vasker du minst én gang i måneden, vil du holde doningen noenlunde saltskadefri, rådet Statoils bilvaskeeksperter. Ifølge en undersøkelse gjennomført av TNS Gallup for Statoil vasker 73 prosent av norske bileiere kjøretøyet sitt så ofte om sommeren. På vinteren ligger tallet på bare 53 prosent.

Ikke nå, men snart ... : Slik vasker du bil i kulden

MÅ vaskes

Deler av bilen MÅ du også holde rene for å kjøre lovlig. Det er førerens plikt å sørge for god sikt ut av vinduene. Ifølge vegtrafikklovens forskrift om bruk av kjøretøy skal du sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, derunder påse at snø, is, dugg eller merke eller annen gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende.

Fører har også ansvar for å sørge for synlige og godt lesbare kjennetegn både foran og bak på bilen. Blir disse uleselige av veistøv, risikerer du bot. Bilisten skal også sørge for at lysene er i forskriftsmessig stand, det vil også si at de ikke skal være så tildekket av skitt at de ikke lyser som de skal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer