Riktig bruk av lys

Vi forteller deg hvilke lys du plikter å ha på bilen.

Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter en kontroll i indre Akershus forrige uke, konkluderte politiet med at det var mye feilbruk av lys. Feil bruk av lys bøtlegges med 2.000 kroner.

– Det holder ikke med bruk av kurve/tåkelys sammen med parklys etter mørkets frambrudd. Det trekker politioverbetjent Svein Engen ved Sørum lensmannskontor frem som eksempel på feil bruk av lys, overfor Indre Akershus Blad.

I denne kontrollen ble det skrevet ut 26 forelegg for feil eller ulovlig bruk av lys.

Vi gjør oppmerksom på at det kommer en interessant oppfølger av denne saken i morgen, fredag 19. november.

Komplisert regelverk

Riktig lys er en forutsetning dersom du vil unngå 2000 kroner i bot. Men hva er riktig bruk av lys? Vi forteller deg hva du må ha, kan ha, og ikke kan ha.

Det finnes en enkel og en komplisert regel når det gjelder bruk av lys på kjøretøy, først og fremst bil. Paragraf 15 i kjøretøyforskriftene tar for seg det generelle om bruk av lys. Skulle du derimot få et sterkt ønske om å fordype deg i reglementet, så kan du gå løs på paragraf 28. Der har du litt å sette deg inn i.

Her følger et sammendrag av lover og regler. Teksten er en oppdatert versjon av vår tidligere artikkel.

Parkeringslys

Det er ikke tillatt å bruke mer enn to parkeringslys foran samtidig, og de skal være hvite. På person/varebiler er det derfor ikke lov til å bruke parkeringslyspæren i ettermonterte lyskastere samtidig som de ordinære parkeringslysene er tent.

Parkeringslysene skal alltid være tent når fjernlys, nærlys, baklys, skiltlys, hjelpefjernlys, kurve/tåkelys, markeringslys, arbeidslys eller tåkebaklys er tent. I hovedsak, de skal tennes som første lys, og således lyse sammen med alle andre utvendige standardlamper.

Nærlys

BMW 5-serie
BMW 5-serie Vis mer

En bil skal ha to nærlys, med hvitt eller gult lys. Ikke flere, ikke færre. Disse skal ikke lyse sterkere enn 0,7 lux i en høyde av 1,10 meter, målt 25 meter foran lykten. Nærlysene skal dessuten være justert så de lyser minst 40 meter fremover.

Lyktene skal være koblet slik at de aldri lyser uten at parkeringslys, baklys, og skiltlys er på.

Det er tillatt å bruke nærlys i kombinasjon med fjernlys, og dersom nær- og fjernlysene er montert i adskilte hus er det et krav at også nærlysene lyser ved bruk av fjernlys.
Det er ikke tillatt å bruke nærlys i kombinasjon med tåkelys.

Fjernlys

Bugatti EB 16-4 Veyron
Bugatti EB 16-4 Veyron Vis mer

Det er i dag tillatt å ha to eller fire fjernlys, med hvitt eller gult lys. De aktiverte fjernlysene skal samlet aldri lyse sterkere enn 360 lux.

Dette er den enkle forklaringen på bruk av lys på bil:

§ 15. Bruk av lys

1. Lys som er påbudt for kjøretøy, skal være tent under kjøring når lys- eller siktforholdene gjør det påkrevd for å gi føreren tilstrekkelig synsfelt eller for å gjøre kjøretøyet synlig for annen trafikant.

Under kjøring med motorvogn skal påbudt fjernlys, nærlys eller godkjent kjørelys alltid være tent.

2. Fjernlys må ikke benyttes slik at annen trafikant blir blendet. Det samme gjelder ved møte med jernbanetog, sporvogn eller fartøy som føres langs vegen.

3. Nærlys skal nyttes når fjernlys ikke er påkrevd eller ikke er tillatt brukt.

4. Parkeringslys skal være tent under stans eller parkering på veg når lys- eller siktforholdene gjør det påkrevd for å gjøre kjøretøyet synlig for annen trafikant.

Fjernlys eller nærlys må ikke være tent under stans eller parkering som nevnt i første ledd.

5. Tillatt hjelpelys må ikke nyttes til annet formål enn det er bestemt for.

Kurve-/tåkelys kan ikke nyttes sammen med nærlys.

6. Denne paragraf gjelder så langt den passer også for fører av sporvogn.

0 Endret ved forskrift 14 des 2001 nr. 1413 (i kraft 1 juli 2002).

Lovdata gir deg forskriftene om lys, lyssignal og refleks i sin helhet.


Tåke-/kurvelys

 • Det er ikke tillatt å ha flere enn 2 tåkelys. Lyktene kan gi hvitt eller gult lys.
 • Det er ikke tillatt å bruke tåkelys i kombinasjon med nærlys.
 • Det er tillatt å bruke tåkelys som kjørelys i stedet for nærlys på dagtid.

 • Det er i utgangspunktet ikke tillatt å bruke tåkelys i kombinasjon med fjernlys. Unntaket er kurvekjøring i lav hastighet (10-20 km/t).
 • Tåke-/kurvelysene skal være koblet over egen bryter, men på en måte så de ikke kan brukes uten at parklys, baklys, og skiltlys er på samtidig.

Ettermonterte bremselys

Ettermonterte bremselys, også av den høytsittende typen, skal lyse kontinuerlig ved aktivering. Ettermonterte bremselys som blinker eller på andre måter er egnet til å forstyrre medtrafikanter, er ikke tillatt.

Sidemarkeringslys

Volvo V40
Volvo V40 Vis mer

Oransje sidemarkeringslys ble tillatt brukt på personbiler i Norge fra 1. oktober 1999. Oransje sidemarkeringslys brukes oftest på tunge kjøretøyer, men brukes også av enkelte personbil-produsenter, blant andre Volvo.

Roterende, blinkende, gult lys

Roterende og blinkende gult lys (ofte kalt saftblander) er tillatt brukt der kjøretøy brukes på en uvanlig måte eller i strid med trafikkreglene, for eksempel ved graving på eller ved vei, saktegående kjøretøyer og spesielt bred last.

Toppmarkeringslys

Ferrari 360 Modena F1
Ferrari 360 Modena F1 Vis mer

Kjøretøy med bredde under 180 centimeter (de fleste personbiler) skal ikke være utrustet med toppmarkeringslys.

Kjøretøy med bredde mellom 180 og 210 centimeter kan være utrustet med toppmarkeringslys, mens de dersom de har bredde over 210 centimeter skal være utrustet med toppmarkeringslys.

Ekstra takmonterte fjernlys med egen parkeringslyspære (såkalte kombinert-lykter) kan brukes som toppmarkeringslys, men kun hvis andre toppmarkeringslys ikke samtidig er tent.

Harry-lys

Blått lys under bilen og andre typer spesial-lys er ikke tillatt.

ECE-godkjenning

Husk at alt lovlig lysutstyr skal være ECE-godkjent. ECE-godkjent lysutstyr er merket med "E" eller "e".

Relaterte artikler:

 • Teppet ned for tåkelysene
 • Her finner du flere tips.
 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer