Riktig forbruk, feil opplysninger

Lurer du på hvorfor bilen din bruker så mye drivstoff?

Antall fyllte liter og kjørte kilometer samsvarer ikke med fabrikkens tall.  Foto: Colourbox.com
Antall fyllte liter og kjørte kilometer samsvarer ikke med fabrikkens tall. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I lang tid har diskusjonen gått rundt bilers egentlige forbruk, sett opp mot produsentenes opplysninger i deres tekniske spesifikasjoner. For å demme opp for noe av forskjellen modifiserte EU kravene og kjøresyklusen som ligger til grunn for produsentenes oppgitte forbruk på en bil. Men hjalp det å få en ny måleform, kalt NEDC (New European Driving Cycle)? Nei, mener svenske Auto Motor och Sport, som har gjort nye forbruks- og utslippsmålinger for å finne reelt forbruk.

De har avdekket avvik som i tilfeller overstiger 50 prosent i forhold til oppgitt forbruk.

Også tidligere har det blitt stilt spørsmål rundt produsentenes oppgitte forbruk, og da særlig i forhold til forbruket på hybridbiler. Disse har vist seg å oppnå ekstra gode resultater i den kjøresyklusen som ble benyttet, i forhold til de faktiske forholdene. Men det vises også til store forskjeller for både rene bensin og dieselbiler, med henholdsvis 26 og 36 prosent.

Måler selv

Det er de respektive bilprodusentene som utfører testene som danner grunnlag for de offisielle forbrukstallene. Dette må gjennomføres etter grundige normer og instrukser. Noe av problematikken ligger i hvor dyktig hver enkelt produsent er til å tune bilene optimalt for nettopp den pålagte måleformen. Her er det store forskjeller å spore, noe som igjen gir enda større utslag når det kommer til folks faktiske kjøremønster.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer