Overvåkingsvideo:

- Robot drept av selvkjørende Tesla

Hendelsen har blitt en snakkis på elektronikkmessa i Las Vegas.

KRASJER: Her skal angivelig Teslaen kollidere med roboten. Se videoen i saken og døm selv. Skjermdump: YouTube
KRASJER: Her skal angivelig Teslaen kollidere med roboten. Se videoen i saken og døm selv. Skjermdump: YouTube Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«En selvkjørende Tesla Model S kjørte ned og ødela en såkalt autonom robot, av merket Promobot, V4 i Las Vegas i en bilulykke. Hendelsen fant sted på 3000 Paradise Rd, Las Vegas, i nærheten av der teknologimessa CES holder stand denne uka.»

Det skriver selskapet Promobot selv i en pressemelding.

- Dette har blitt en skikkelig snakkis her borte. Folk synes det er helt komisk, forteller Jamieson Pothecary, som er i Las Vegas for å dekke messa for Dinside.

Du kan se videoen, publisert av Promobot på Youtube, her:

Vis mer Vis mer

Lureri?

Mange internasjonale medier har skrevet om hendelsen, inkludert Daily Mail, Washington Times, Wired og the Moscow Times.

IKKE FORNØYD: Promobots utviklingsdirektør Oleg Kirvokurtsevn står fast på at ulykken på CES er reell overfor Dinside. Foto: Jamieson Pothecary
IKKE FORNØYD: Promobots utviklingsdirektør Oleg Kirvokurtsevn står fast på at ulykken på CES er reell overfor Dinside. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Det er imidlertid flere som i ettertid har begynt å spekulere i om det hele egentlig er et iscenesatt pr-stunt fra den russiske robot-produsenten. Elbil-nettstedet Electrec er en av dem som mener det hele er mer enn bare mistenkelig:

For det første ser påkjørselen merkelig ut. For det andre, det er ingen som ennå har en fullt selvkjørende Tesla.

Kommunikasjonssjef Even Sandvold Roland i Tesla vil ikke hjelpe selskapet med markedsføring og sier til Dinside at han ikke har noen kommentar til hendelsen.

Dette skal ha skjedd

Det var søndag klokka 16, lokal tid, at Promobots ingeniører transporterte roboter til kongresshallen i Las Vegas, for å forberede sin stand til CES-messa. Alle robotene beveget seg på ei linje, bortsett fra én som stakk av og kjørte avgårde til gateparkeringen, forteller Promobot-representanten til Dinside.

Det var da ulykken skjedde: Den ensomme roboten ble meid ned av en forbipasserende bil. Etter sammenstøtet ble roboten presset til side, før den falt over.

Ifølge Promobot fortsatte bilen å bevege seg, før den stoppet femti meter unna åstedet. Passasjeren som var i bilen under kjøring skal ha forklart at han bestemte seg for å prøve selvkjøringsmodus og valgte et passende område for denne testen.

«Det var ingen der. Ingen mennesker, ingen biler. Jeg satte bilen i selvkjørings-modus, og det begynte å bevege seg. Så, wow! En robot i veien! Jeg trodde jeg ville komme meg forbi, men bilen kjørte istedenfor rett inn i roboten. Jeg er så lei meg. Roboten ser søt ut, og jeg vil be om unnskyldning til ingeniørene», skal Tesla-passasjer George Caldera ha sagt, ifølge en pressemelding fra robot-selskapet.

- På vårt oppfølgende spørsmål, om at det ikke er mulig å sette bilen i full autopilot, forklarte mannen: Ja, det var derfor jeg traff han, forteller Promobots utviklingsdirektør Oleg Kivokurtsev Oleg Kirvokurtsevn til Dinside.

Slik ser roboten ut nå

I DÅRLIG FORFATNING: Slik så roboten ut da Dinside fikk ta en titt, natt til torsdag, norsk tid. Foto: Jamieson Pothecary

- Så bilen kjørte ikke av seg selv? Tror bare han hadde Autopilot på?

- Ja, kanskje. Vi bare forteller hva vi har hørt. Heldigvis ble ingen mennesker skadet. Det var bare en robot - ikke noe blod, ikke noe. Det gikk bra.

Ifølge Promobot ble roboten alvorlig skadet. Deler av kroppen, inkludert mekanismenen i den ene armen, bevegelses-plattformen og hodet er ødelagt. Roboten skal dermed ikke være i stand til å delta i utstillingen, og sannsynligvis skal det ikke være noen måte å gjenopprette den på.

- Vi er superbusy her. Vi har fire dager med visning og har ikke tid til å reparere. Vi har ikke engang tid til å gå til politiet for anmelde saken, forteller Kirvokurtsevn til Dinside.

«Selvfølgelig er vi nervøse. Vi tok denne roboten fra Philadelphia for å delta på CES. Nå kan den verken delta på CES eller bli gjenopprettet. Vi vil gjennomføre en intern undersøkelse for å finne ut hvorfor roboten gikk ut i veibanen», skriver Promobot pressemeldingen.

Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer