Noe av gleden ved å sette seg inn i den nye bilen, er å kjenne den gode lukten fra et helt rent og ubrukt interiør. Nå viser en ny studie fra Beijing Institute of Technology at nybillukten slett ikke er så bra.
Den er faktisk en blanding av formaldehyd, benzen og andre kjemiske stoffer som flyter rundt i luften og kan irritere huden, øynene, nesa og halsen din.
Ifølge rapporten er disse kjemikaliene forbundet til en form for blodkreft (myeloid leukemia) og kreft i nesa.

Kraftig advarsel
Skadelige kjemikalier
Forskerne bak rapporten gjennomførte en 12 dager lang observasjon av en ny bil som sto parkert ute i varierende vær.
Innholdet i kupéluften ble hele tida målt, noe som viste at 20 forskjellige kjemikalier ble sluppet ut i luften fra det nye interiøret.
Flere av kjemikaliene nådde konsentrasjoner som langt overskred grenseverdiene som kinesiske myndigheter har satt som sikre. Blant annet ble innholdet av formaldehyd, som er kjent for å kunne framkalle kreft, målt til 34,9 prosent høyere enn grenseverdien.

La den stå i bilen
Øker i varmt vær
En av konklusjonene i studien er at mennesker som oppholder seg bare 30 minutter daglig i en ny bil, kan være utsatt for risiko. Det viste seg også at konsentrasjonen av de forskjellige kjemikaliene økte ved varmere vær.
Å tilbringe en og en halv time i bilen hver dag, ville utsette personen for nok formaldehyd til at grenseverdien for hva som kan være skadelig overskrides.
Oliver Jones, kjemi-professor ved RMIT- universitetet i Melbourne, som har gått igjennom den kinesiske studien, sier at den er godt utført i en «virkelig-verden-situasjon» og ikke i et laboratorium.

Ikke bra for oss
- Mange av oss liker luften når vi setter oss inn i en ny bil. Denne studien ser ikke på helseeffekten av de forskjellige kjemiske stoffene, bare hvor mye som slippes ut. Vi vet imidlertid fra tidligere forskning at noen av disse stoffene slett ikke er bra for oss.
Han sier at nybillukten egentlig er en kjemisk prosess som kalles «avgassing».

Bensin er klima-versting
- Det betyr at det slippes ut kjemikalier i luften fra materialer som plast og lim. Slike kjemikalier kan være for eksempel acetaldehyd, benzen og formaldehyd. Flere av disse stoffene er merket som kreftframkallende, men det er også sollys og alkohol.
Mengden avgjør
- Bare fordi noen av disse stoffene er til stede, betyr det ikke at det er et problem. Det er mengden av disse stoffene som gjør at de kan være giftige, sier professoren.
Vi har spurt Miljødirektoratet om hvordan de vurderer farene ved de kjemiske stoffene som et nytt bilinteriør avgir. Pressevakt Anette Kronstad Sørheim forteller at de i samarbeid med Folkehelseinstituttet (FHI) har laget en nettside om polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH) som finnes i biler.
Hun henviser videre til Folkehelseinstituttet (FHI) som kan greie ut om helseeffekter knyttet til dette.
FHI sier til DinSide at de ikke kan uttale seg om saken.