Kan gi kreft

Roper nybil-varsko

Den gode lukten du kjenner i en ny bil, er i virkeligheten en cocktail av kjemiske stoffer som irriterer hud og øyne.

DEN GODE NYBIL-LUKTEN: Mange av oss liker lukten når vi setter oss inn i en ny bil. Sannheten er at denne luften er en blanding av flere kjemiske stoffer som ikke er bra for oss. Illustrasjonsfoto
DEN GODE NYBIL-LUKTEN: Mange av oss liker lukten når vi setter oss inn i en ny bil. Sannheten er at denne luften er en blanding av flere kjemiske stoffer som ikke er bra for oss. Illustrasjonsfoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noe av gleden ved å sette seg inn i den nye bilen, er å kjenne den gode lukten fra et helt rent og ubrukt interiør. Nå viser en ny studie fra Beijing Institute of Technology at nybillukten slett ikke er så bra.

Den er faktisk en blanding av formaldehyd, benzen og andre kjemiske stoffer som flyter rundt i luften og kan irritere huden, øynene, nesa og halsen din.

Ifølge rapporten er disse kjemikaliene forbundet til en form for blodkreft (myeloid leukemia) og kreft i nesa.

Skadelige kjemikalier

Forskerne bak rapporten gjennomførte en 12 dager lang observasjon av en ny bil som sto parkert ute i varierende vær.

Innholdet i kupéluften ble hele tida målt, noe som viste at 20 forskjellige kjemikalier ble sluppet ut i luften fra det nye interiøret.

Flere av kjemikaliene nådde konsentrasjoner som langt overskred grenseverdiene som kinesiske myndigheter har satt som sikre. Blant annet ble innholdet av formaldehyd, som er kjent for å kunne framkalle kreft, målt til 34,9 prosent høyere enn grenseverdien.

Øker i varmt vær

En av konklusjonene i studien er at mennesker som oppholder seg bare 30 minutter daglig i en ny bil, kan være utsatt for risiko. Det viste seg også at konsentrasjonen av de forskjellige kjemikaliene økte ved varmere vær.

Å tilbringe en og en halv time i bilen hver dag, ville utsette personen for nok formaldehyd til at grenseverdien for hva som kan være skadelig overskrides.

Oliver Jones, kjemi-professor ved RMIT- universitetet i Melbourne, som har gått igjennom den kinesiske studien, sier at den er godt utført i en «virkelig-verden-situasjon» og ikke i et laboratorium.

KOMMER AN PÅ MENGDEN: - Flere av disse stoffene er merket som kreftfremkallende, men det er også sollys og alkohol. Det er mengden vi utsettes for det kommer an på, sier kjemi-professor Oliver Jones. Foto: RMIT-universitetet.
KOMMER AN PÅ MENGDEN: - Flere av disse stoffene er merket som kreftfremkallende, men det er også sollys og alkohol. Det er mengden vi utsettes for det kommer an på, sier kjemi-professor Oliver Jones. Foto: RMIT-universitetet. Vis mer

Ikke bra for oss

- Mange av oss liker luften når vi setter oss inn i en ny bil. Denne studien ser ikke på helseeffekten av de forskjellige kjemiske stoffene, bare hvor mye som slippes ut. Vi vet imidlertid fra tidligere forskning at noen av disse stoffene slett ikke er bra for oss.

Han sier at nybillukten egentlig er en kjemisk prosess som kalles «avgassing».

- Det betyr at det slippes ut kjemikalier i luften fra materialer som plast og lim. Slike kjemikalier kan være for eksempel acetaldehyd, benzen og formaldehyd. Flere av disse stoffene er merket som kreftframkallende, men det er også sollys og alkohol.

Mengden avgjør

- Bare fordi noen av disse stoffene er til stede, betyr det ikke at det er et problem. Det er mengden av disse stoffene som gjør at de kan være giftige, sier professoren.

Vi har spurt Miljødirektoratet om hvordan de vurderer farene ved de kjemiske stoffene som et nytt bilinteriør avgir. Pressevakt Anette Kronstad Sørheim forteller at de i samarbeid med Folkehelseinstituttet (FHI) har laget en nettside om polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH) som finnes i biler.

Hun henviser videre til Folkehelseinstituttet (FHI) som kan greie ut om helseeffekter knyttet til dette.

FHI sier til DinSide at de ikke kan uttale seg om saken.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer