Røykekutt med farlige bivirkninger

Røykekuttpillen Champix kobles nå til trafikkulykker og hyppige skader.

Mange har problemer med å slutte å røyke. FOTO:Colourbox.com
Mange har problemer med å slutte å røyke. FOTO:Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke første gang røykeavveningsmidlet Champix er i søkelyset på grunn av uheldige bivirkninger. Nå har den amerikanske organisasjonen Institute for Safe Medication Practices (ISMP) publisert en rapport som omtaler mistenkte bivirkninger av legemidlet.

- Hovedfunnet er en uventet høy rapportering av ulykker og skader. Det dreier seg blant annet om trafikkulykker og fall. Tap av bevissthet, forvirring, svimmelhet og muskelspasmer, sier seniorrådgiver Kristin Thorseng Kvande i Statens legemiddelverk til DinSide Helse.

Les også: Vil overvåke røykepille

Alvorlige bivirkninger

Over 65 prosent av de undersøkte pasientene brukte imidlertid andre legemidler i tillegg til Champix, blant annet beroligende midler. Rapporten understreker at det ikke er foretatt en vurdering av om de meldte reaksjonene skyldes Champix, andre legemidler som pasientene brukte, eller sykdom hos pasientene. Fra før av vet vi at røykeslutt i seg selv kan gi opphav til ulike effekter.

- Rapporten beskriver flere alvorlige tilstander som settes i sammenheng med bruk av Champix. Det er alltid vanskelig å sette ulike alvorlige tilstander opp mot hverandre. Det nye er imidlertid at legemidlet settes i sammenheng med et høyt antall ulykker og skader som kan ramme flere personer enn pasienten selv, noe vi ser svært alvorlig på, sier Kvande.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer