Bilvrak var gull

Rusten Boble gikk for 230.000 kroner

Denne gamle VW Bobla har stått stille på en låve i 50 år. Nylig gikk den for 230.000 kroner på auksjon.

IKKE ET VRAK: Den ser ut som er vrak, men er en verdifull utgave av en 1951-modell VW Boble. Prisen ble til slutt 230.000 kroner. Foto: Bilweb Auctions
IKKE ET VRAK: Den ser ut som er vrak, men er en verdifull utgave av en 1951-modell VW Boble. Prisen ble til slutt 230.000 kroner. Foto: Bilweb Auctions Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bilen, en 1951-modell med over 87.000 kilometer på telleren, ble for ikke lenge siden funnet igjen på en låve i Sverige. Der hadde den stått ubrukt i nesten 50 år – noe den også bærer preg av. Bobla er langt fra rustfri og heller ikke helt original. Det mest spesielle med bilen er at den har et originalt montert soltak. Motoren er på 1200 kubikk-centimeter og beskjedne 25 hester.

Ikke kjørt på 50 år

Før den store sommerauksjonen til Bilweb Auctions, ble bilen vurdert av takstmann John Ålander.

- Denne Bobla har ikke vært kjørt på nesten 50 år. Den er registrert som en 1951-modell, men ble trolig bygget i slutten av april 1952. Det sitter en uvanlig Blaupunkt radio i bilen, trolig siden bilen var ny. Det virker som om bilen har fått en større gjennomgang rundt 1960, med blant annet nye skjermer, støtfangere, baklys og motor.

RUSTEN: Bobla er slett ikke rustfri og ikke i kjørbare stand. Delt bakvindu, originalt soltak og Blaupunkt radio, trakk opp prisen. Foto: Bilweb Auctions
RUSTEN: Bobla er slett ikke rustfri og ikke i kjørbare stand. Delt bakvindu, originalt soltak og Blaupunkt radio, trakk opp prisen. Foto: Bilweb Auctions Vis mer

Det er imidlertid svært uvanlig at en så tidlig Volkswagen med original-montert soltak kommer for salg, kommenterte Ålander.

ORIGINALT: Slik så soltaket ut. Helt og originalt fra 1951. Foto: Bilweb Auctions
ORIGINALT: Slik så soltaket ut. Helt og originalt fra 1951. Foto: Bilweb Auctions Vis mer

Han vurderte verdien på bilen til mellom 150.000 og 200.000 kroner. Budene stoppet imidlertid ikke før de var oppe i 230.000 svenske kroner. I dag tilsvarer det omtrent det samme i norske kroner.

RADIO: Original Blaupunkt radio trakk opp prisen. Foto: Bilweb Auctions
RADIO: Original Blaupunkt radio trakk opp prisen. Foto: Bilweb Auctions Vis mer

Svært uvanlig bil

IKKE KJØRBAR: Bilen er ikke kjørt på 50 år og framstår som gjennomrusten. Foto: Bilweb Auctions
IKKE KJØRBAR: Bilen er ikke kjørt på 50 år og framstår som gjennomrusten. Foto: Bilweb Auctions Vis mer

Det viste seg altså at den rustne, gamle Bobla ikke var et vrak likevel. Den ble en av hovedattraksjonene på BIlwebs auksjon.

- De fleste ser nok på dette som vrak, men for oss som elsker gamle folkevogner, er dette ettersøkte rariteter. En Volkswagen Boble av Type 1, med delt bakrute, som til og med har originalt soltak, fortjener en høy salgssum, selv om den ser ut som et vrak, sier Michael Luft, ansvarlig for Bilweb Auctions.

DELT BAKRUTE: Delt bakrute er viktig for en høy pris. Foto: Bilweb Auctions
DELT BAKRUTE: Delt bakrute er viktig for en høy pris. Foto: Bilweb Auctions Vis mer

Det var likevel en annen VW Boble som ble enda dyrere på auksjonen – også det en 1951 modell. Den restaurerte bilen er i svært god stand og ble solgt for 305.000 kroner.

Verdensrekord 2,8 millioner

Likevel er det langt opp til verdensrekorden for gamle folkevogner. I januar 2017 ble en VW DeLuxe Samba med 21 vinduer solgt på Barrett-Jackson auksjon i Scottsdale,

Arizona, for den nette sum av 302.500 dollar – rundt 2,8 millioner kroner etter dagens kurs. Så vidt vi vet er dette fortsatt verdensrekord for en slik VW.

VERDENSREKORDEN: Verdensrekorden for gamle folkevogner har denne VW DeLuxe Samba, som gikk for 2,8 millioner kroner på en auksjon i USA i 2017. Foto: Barrett-Jackson
VERDENSREKORDEN: Verdensrekorden for gamle folkevogner har denne VW DeLuxe Samba, som gikk for 2,8 millioner kroner på en auksjon i USA i 2017. Foto: Barrett-Jackson Vis mer

Når det gjelder VW Boble, så ble komiker Jerry Seinfelds 1960-modell solgt for 121.000 dollar - over 1,1 million kroner - på Amelia Island auksjon i 2016. Verdien på bilen var på forhånd vurdert til maksimalt 55.000 dollar - 517.000 kroner etter dagens kurs.

Eiere du en gammel Folkevogn med delt bakrute og kanskje soltak, sitter du altså på en liten gullgruve, selv om den ser ut som et vrak.

Prisene øker kraftig

Også i Norge er interessen for gamle folkevogner svært stor. Formann i Veteran VW klubb Norge, Rikard Gaarder Knutsen, har sett at prisene på de gamle bilene har økt kraftig de siste årene.

- Interessen for gamle folkevogner bare øker i Norge. Prisen på de såkalte "hippi-bussene" har vært høy lenge, men nå ser vi at prisen på gamle Bobler også stiger kraftig. Det er ikke mange år siden det var mulig å skaffe seg en eldre Boble til en grei pris, men slik er det ikke lenger. Internett har gjort markedet for slike biler mye mer gjennomsiktig, sier Gaarder Knutsen, som leder verdens eldste merke-klubb for gamle folkevogner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer