Kan koste tusener:

Rustne bremser – den nye bilsykdommen

Kun fire bilmerker dekker rustne bremser på garantien, som ellers kan koste deg mange tusenlapper.

RUST: Med rust i mer enn 25 prosent av sliteflaten på bremseskivene slipper ikke bilen gjennom en EU-kontroll. Foto: Rune Korsvoll
RUST: Med rust i mer enn 25 prosent av sliteflaten på bremseskivene slipper ikke bilen gjennom en EU-kontroll. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rundt 1,2 millioner biler blir EU-kontrollert hvert år. I 2016 fikk 45 prosent anmerket feil på bremsene. I mange tilfeller er det snakk om rust som fører til at både skiver og klosser må byttes. Ikke sjelden må også bremsekaliperne skiftes.

«Du kjører for forsiktig og bremser for lite». «Det er kjøreforholdene i Norge med mye snø, skitt og salting som gjør at bremsene ruster».

Dette er helt vanlige forklaringer bileierne får fra verkstedet etter å ha fått anmerket rust på bremsene. I dag har de fleste biler bremseskiver både foran og bak. Disse er laget av stål og er dermed utsatt for rustangrep.

Mest utsatt er bremsene bak. De sitter åpent til for vann-, skitt- og saltsprut. Under normal kjøring bruker du dessuten bakbremsene sjelden, slik at de ikke tørker opp. Det meste av bremseeffekten er på forhjulene på bilen. Risikoen for rustangrep er spesielt stor i områder der veiene saltes i vinterhalvåret.

Opp til kr 10.000,-

Hvis EU-kontrollen avdekker rust på mer enn 25 prosent av skiva, vil du bli pålagt å skifte den – uansett om den er utslitt eller ikke. Årsaken er at rust reduserer bremseeffekten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer