208.000 biler fikk EU-stryk

Ryker på 15.000 for bremse-rust

I fjor fikk 208.000 biler stryk på EU-kontrollen for rust på bremsene. Nå bytter VW ut skivebremsene med gode, gamle trommelbremser på sin nye, elektriske ID.3.

KOSTER DEG DYRT: Neste gang du skal ha bilen på EU-kontroll, er sjansen for å få stryk på grunn av rust på bremsene stor. Det kan koste deg opp mot 15.000-20.000 kroner dersom både skiver, klosser og kalipere må skiftes. Foto: Rune Korsvoll
KOSTER DEG DYRT: Neste gang du skal ha bilen på EU-kontroll, er sjansen for å få stryk på grunn av rust på bremsene stor. Det kan koste deg opp mot 15.000-20.000 kroner dersom både skiver, klosser og kalipere må skiftes. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Da en Kia-eier nylig fikk beskjed om at bremseskiver og kalipere på hennes elektriske Soul måtte byttes, ventet det er regning på 13.200 kroner. Hun er medlem av Facebook-gruppen Kia Soul EV Owners Group Norway.

Da hun la en melding om dette ut på gruppen, fikk hun raskt svar fra en annen eier av en 2015-modell Soul som hadde fått byttet bremser gratis hos sin forhandler. Forskjellen var trolig at den ene bilen var privat-importert, mens den andre var kjøpt via Kia Bil Norges forhandlernett.

Garantien dekker ikke

Mette Simonsen Sauge er informasjonsansvarlig hos Kia Bil Norge A/S. Hun forteller at de ser at elektriske biler er mer utsatt for rust på bremsene enn andre biler.

- Som følge av regenereringen på elektriske biler blir de mekaniske bremsene mindre brukt enn på vanlige biler. Vi anbefaler alle våre elbil-kunder å vaske og smøre bremsene på hver service. Selgerne skal også gi kundene informasjon om dette og behovet for litt kraftigere oppbremsing jevnlig, sier Sauge.

Hun forteller at rust på bremser ikke dekkes av Kias sju års garanti, siden dette ikke er en følge av produksjonsfeil, men av klimatiske forhold i Norge. Det er opp til forhandlerne å dekke dette som en goodwill-sak, men Kia gir ikke dette til biler importert av andre aktører enn Kia Bil Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.