Så dyr kan parkeringsboten bli

Det finnes maksbeløp, men det gjelder ikke alle steder.

Vår kollega synes boten han fikk var ganske saftig. Foto: DinSide
Vår kollega synes boten han fikk var ganske saftig. Foto: DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes ikke noe surere enn å komme bort til bilen og se at det lyser en irrgul parkeringsbot mot deg i frontruten. Ingen betaler slike bøter med glede.

Og det er jammen ikke få kroner du må ut med, noe vår kollega oppdaget da han parkerte utenfor en Obs!-butikk utenom åpningstid. Det viste seg nemlig å være forbudt, og dermed fant han en parkeringsbot på 710 kroner fra Security Park under vindusviskeren.

Det er selvsagt enhver bilists ansvar å sjekke hvilke parkeringsregler som gjelder, men den botbelagte synes likevel det var ganske mye med 710 kroner. Til sammenligning koster en feilparkering i Oslos offentlig gater 500 kroner.

Så da er spørsmålet: Er det fritt frem for private parkeringsselskaper å sette gebyrpris?

Står du i veien? Nå trenger de ikke vente på politiet før de tauer bilen

Egentlig ingen beløpsgrenser

- For medlemmer i Norpark er regelen slik at parkeringsgebyret kan være på maks 710 kroner, forklarer André Jansen, som er saksbehandler i Parkeringsklagenemda.

Du har ansvar for å lese vilkårene og forholde deg til dem, men du skal ha mulighet til å sette deg inn i reglene før du betaler. Foto: Colourbox
Du har ansvar for å lese vilkårene og forholde deg til dem, men du skal ha mulighet til å sette deg inn i reglene før du betaler. Foto: Colourbox Vis mer


Norpark står for Norges Parkeringsforening. Den har i dag 35 medlemmer. Disse er alt fra de store private parkeringsselskapene til mindre kommuner.

- Hva med parkeringsselskapene eller grunneiere som ikke er medlemmer? Kan de ta hva som helst?

- I utgangspunktet ja. Det trengs ingen konsesjon for å kreve inn penger for parkering på privat grunn.

- Så hvis jeg eier en butikk og parkeringsplassene utenfor, så kan jeg ta betalt for parkeringen der og smelle til med 1.500 kroner i bot for feilparkeringer?

- For så vidt. Men personen som får boten kan ta saken til Forliksrådet dersom han synes boten er urimelig høy, sier Jansen.

Parkeringsklagenemda tar seg ikke av saker der det er ikke-medlemmer som blir innklaget. Bare dersom parkeringsselskapet du får en bot av er medlem, kan du sende inn klage til Parkeringsnemda om du er uenig i boten.

- Men i løpet av noen år vil det antagelig komme en felles ordning for alle som leverer parkeringstjenester, sier Jansen.

Så da er det faktisk slik at boten på 710 kroner som vår kollega fikk er maksbeløpet private parkeringsselskaper som er medlem av Norpark kan gi.

Har du fått en bot som er høyere? Fortell i debattforumet under.

Hva med parkering når merkingen er borte i snøen? Slik unngår du feilparkering

Slik er reglene

Dette er reglene du som bilfører må forholde deg til når du parkerer på et sted der det er privat parkeringsregulering, og hvor parkeringsselskapet er medlem av Norpark:

Undersøkelsesplikt
Du plikter å rette deg etter skilting, oppmerking og standardvilkår for parkering. Du skal få rimelig tid til å lese gjennom parkeringsreglene som gjelder før du betaler en eventuell parkeringsavgift.

Oppstilling
Bilen skal plasseres som skiltene anviser, og innenfor oppmerkede felt. Dette gjelder også tilhengere, motorsykler osv.

Betaling og parkeringstid
På plasser med betalingsplikt må du betale for den tiden bilen står oppstilt på parkeringsplassen. På avgiftsfrie plasser med registreringsplikt plikter du å registrere ankomsten ved å løse billett eller på annen anvist måte.

Betaling/registrering skal skje umiddelbart etter at du har parkert. Du skal likevel få rimelig tid til å lese gjennom vilkårene før du putter på penger. Merk dog at dette dreier seg om maks tre minutter, og det er ikke rom for at du forsvinner fra parkeringsplassen for å veksle penger.

Eventuell maksimal tillatt parkeringstid må overholdes.

Dersom betalingsautomaten ikke virker og det ikke finnes alternativ betalingsautomat i umiddelbar nærhet, plikter du å opplyse om feilen, tidspunkt for feilen og eventuelt oppgi referansenummer på egen lapp som plasseres godt synlig i bilen, eller varsle parkeringsselskapet på telefonnummeret som står på automaten.

Det er en vanlig misforståelse at det ikke skal skrives ut bøter før det har gått en viss tid etter at parkeringstiden er utløpt. Dette stemmer ikke. Kontrolløren har lov å skrive ut bot minuttet etter at parkeringstiden din har gått ut.

Dokumentasjon
Eventuelt parkeringsbevis eller kvittering/billett skal plasseres godt synlig i frontruten. Er det snakk om tilhenger eller motorsykkel, må du plassere kvittering på et annet godt synlig sted. (Dette gjelder ikke for parkeringsplasser med bomsystem. Her trenger du ikke kvittering.)

Handicapplasser
Har du offentlig utstedt parkeringstillatelse for funksjonshemmede må du likevel følge reglene for parkering, og også betale avgiften, hvis ikke det er opplyst om noe annet. Kun kjøretøy med parkeringstillatelse plassert i frontruten kan parkere på handicapplassene, dersom det finnes slike.

Idiotiske feilparkeringer: Ikke rart disse fikk bot

Bryt reglene, få bot

Dersom du ikke følger reglene over, risikerer du gebyr og eventuelt borttauing. Parkeringsselskapet plikter å prøve å få kontakt med deg og varsle deg om borttauing slik at du har sjansen til å komme og flytte bilen selv. Merk at dette ikke er et krav om bilen din står såpass i veien at den må fjernes umiddelbart.

På boten skal det alltid opplyses om årsaken til at du fikk den, og den skal om
mulig festes på motorvognen. Kontrolløren plikter å dokumentere sitt krav, for eksempel i form av et bilde som viser feilparkeringen. Hvis du synes boten eller borttauingen er urimelig, har du rett til å klage. Det kan du gjøre til Parkeringsklagenemda.

Du kan glemme å klage hvis:

  • Du hadde betalt, men kvitteringen ikke syntes. Det hjelper ikke om den blåste ned eller forsvant på annen måte. Det hjeler heller ikke om du finner den i ettertid, eller kan vise til betaling på bankutskriften. Kvitteringen MÅ være synlig for kontrolløren.
  • Du fikk bot mens du løp til kiosken over gaten for å veksle. Du har riktignok maks tre minutter på deg til å lese vilkår før du betaler, men du må befinne deg på parkeringplassen.
  • Parkeringsautomaten var ødelagt og du ikke skrev lapp om det i frontruten, ringte parkeringsselskapet, eller sjekket om naboautomaten faktisk virket.
  • Du fikk bot fordi du sto oppstilt utenfor oppmerkede felter. Om det ene hjulet er nær linjen burde det være greit, men hvis store deler av minst ett hjul står utenfor oppmerket plass, må du betale boten.
  • Du kom to minutter for sent tilbake til bilen, og fant en bot. Det er ingen rimelig frist for når boten kan utskrives. Og tannlegetime/legetime som gikk over tiden holder ikke. Det skal være nødrettslignende tilstander dersom du får ettergitt en klage på grunn av tidsoverskridelse.
  • Du sto over maksimaltid, selv om du har betalt for det. Hvis maks parkeringstid er to timer, kan du ikke stå tre timer, selv om du betaler for alle timene.

Ikke enig i boten? Se om du må betale

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer