Så enkelt fjerner du dugg i bilen

Én vanlig feil gjør at mange får duggete ruter i bilen. Sjekk våre fire smarte dugg-tips her.

LITEN OG UTYDELIG: Knappen for resirkulering av kupé-luften er liten og lett å overse. Når den er trykket inn, dugger rutene etter bare noen få minutter. Foto: Rune Korsvoll
LITEN OG UTYDELIG: Knappen for resirkulering av kupé-luften er liten og lett å overse. Når den er trykket inn, dugger rutene etter bare noen få minutter. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dugg på bilvinduene er irriterende - og farlig. I mange tilfeller skyldes dugg-problemet at du har trykket inn den lille knappen for resirkulering av kupé-luften.

Den er satt der for å tjene et par gode formål:

  • På en kald vintermorgen vil du oppnå raskere varme i kupeen, dersom du trykker på knappen som resirkulerer luften i kupeen. Da stenges nemlig den kalde luften fra utsiden av bilen ute.
  • Når du kjører i en tunell med forurenset luft, eller ligger bak et annet kjøretøy som slipper ut mye urenset eksos, kan du stenge ute luften og beholde en god luftkvalitet i kupeen ved å trykke på denne knappen.

4. Liten og bortgjemt

Men knappen er liten, lett å glemme og lett å komme borti uten at du er klar over det. Dessuten er det mange som ikke vet hva den er til.

RESIRKULERER LUFT: Se etter knappen med dette eller lignende symbol. Ill: Shutterstock
RESIRKULERER LUFT: Se etter knappen med dette eller lignende symbol. Ill: Shutterstock Vis mer

Når luften resirkuleres, vil ikke fuktighet fra passasjerene eller snø som har smeltet på mattene, bli transportert ut. Den blir værende - og øker. Det tar bare noen minutter før rutene begynner å dugge.

  • Sjekk den lille knappen og slå av resirkuleringen. Da kommer frisk luft inn og gammel luft slippes ut. Det tar ofte bare et par minutter igjen før rutene igjen er duggfrie.

3. Et godt, gammelt triks

Har du forsikret deg om at resirkuleringen er slått av, men likevel er plaget av dugg, er det et par andre ting du kan gjøre.

FJERNER FUKTIGHET: Avispapir under mattene tar til seg fuktighet fra snøen som vi drar inn i bilen. Foto: Rune Korsvoll
FJERNER FUKTIGHET: Avispapir under mattene tar til seg fuktighet fra snøen som vi drar inn i bilen. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

På denne tiden av året, med temperaturer som ofte er litt over og under null grader, drar vi med oss fuktig snø inn i bilen. Når den smelter, trekker vannet ned i gulvmattene.

Også her er løsningen enkel og billig:

  • Legg et godt lag med avispapir under mattene. Det vil suge opp fuktigheten. Husk bare å skifte papir med jevne mellomrom.

2. Hindrer dugg og is

Et annet godt tips er å sørge for at rutene er rene på innsiden. Her legger det seg alltid et tynt og nesten usynlig lag med støv og skitt som lett fanger opp fuktighet, som igjen blir til dugg.

  • Vask innsiden av vinduene med lunkent vann tilsatt litt salmiakk. Det gjør underverker både mot dugg og isdannelse når gradestokken kryper under null. Dessuten bedrer det sikten ut gjennom vinduene betraktelig.
SALMIAKK-VANN: En runde med salmiakkvann gjør innsiden av rutene rene for støv og skitt. Resultatet er god sikt, mindre dugg og ingen problemer med ising. Foto: Rune Korsvoll
SALMIAKK-VANN: En runde med salmiakkvann gjør innsiden av rutene rene for støv og skitt. Resultatet er god sikt, mindre dugg og ingen problemer med ising. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

1. Ikke gni

Enkelte ganger kan dugg-problemene skyldes at kanalene til utluftingen fra kupeen er blokkert av ting i bagasjerommet. I mange biler er det nemlig her, på sidene ut mot bakskjermene, at kupé-luften slippes ut.

Med andre ord: Det skal lite til for å fikse problemet med dugg i kupeen. Det klarer du fint selv.

  • Den aller dårligste løsningen er å forsøke å gni vekk duggen med hånden. Det etterlater et lag med fett som bare gjør vondt verre ...

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer