Lading av bilbatteriet

Så enkelt unngår du nødstopp i kulda

Flere måneder med kaldstart har tappet batteriet i bilen for strøm. Dersom du ikke gir det påfyll av strøm nå, er sjansen for startproblemer de neste ukene stor.

HAR FÅTT JULING: Etter halvgått vinter har startbatteriet i bilen fått skikkelig juling. Hvis du ikke gir det påfyll av strøm nå, er sjansen stor for at du opplever problemer de neste ukene. Video: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Januar og februar er høysesong for veipatruljene til NAF, Viking og Falk. De må ut for å berge bilister med nødstopp.

Og det er ett problem som går igjen: Flatt batteri. Statistikken viser at rundt halvparten av alle utrykninger de neste ukene vil være til bilister som ikke får start på bilen.

Derfor dør batteriet

Etter «halvkjørt» vinter har startbatteriet i bilen virkelig fått kjørt seg. Mange starter i kaldt vær, ofte kombinert med korte turer, gjør at du tapper mer strøm ut av batteriet enn det bilens dynamo klarer å fylle på igjen. I tillegg setter de fleste på varmen i setene, varmetrådene i bakruten og rattet og så videre.

En kald vinterdag kreves det mer strøm for å starte bilen enn en varm sommerdag. Motoren er tyngre å trekke rundt, samtidig som at du får betydelig mindre strøm fra batteriet i kulda. Resultatet er at du bare hører et klikk eller lyden av en treg motor som så vidt går rundt før alt blir stille.

Så enkelt lader du

Den gode nyheten er at du selv enkelt kan slippe unna startproblemer. Skaff deg en hjemmelader, eller vedlikeholdslader som enkelte kaller det, og gi startbatteriet påfyll av strøm. En slik lader koster noen hundrelapper, men du har den i mange år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer