Hvordan sjekke vinterdekk

Så farlig er gamle slitte dekk

Det første snøfallet med påfølgende trafikk-kaos er rett rundt hjørnet. En tur i garasjen nå for sjekk av de gamle vinterdekkene, kan spare deg for mye stress.

FERSKVARE: To ting påvirker hvor trygge dekkene er. I videoen over forklarer vi hvorfor dette er viktig å sjekke. Video: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De gamle dekkene dine ser kanskje helt fine ut, men sannheten kan være at de er utgått på dato, bokstavelig talt. Dekk er ferskvare og etter sju-åtte år er egenskapene kraftig redusert – selv om mønsteret er godt over minstekravet på tre millimeter.

Vi har testet brukte dekk med fem millimeter mønsterdybde mot nye dekk. I bremsing på is hadde det slitte piggdekket en bremsestrekning på 80,3 meter, mens et nytt Nokian stoppet på 50,5 meter. Det slitte piggfrie dekket stoppet på 77,3 meter, mens et nytt Continental piggfritt stoppet på 68,0 meter.

Sjekker du dekkene dine nå, er du godt forberedt til å møte den første dagen med snø. Kjører du piggfritt kan du bytte hjul når du vil. Har du piggdekk er datoen 15. oktober i Nord-Norge og 1. november i Sør-Norge, men du skal være skodd etter forholdene, så snør det allerede før disse datoene, kan du sette på piggdekk med god samvittighet.

I videoen øverst ser du en konsekvens av å kjøre med dårlige dekk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer