Mister alt veigrep

Så farlige er piggfrie vinterdekk om sommeren

Mange lar de piggfrie vinterdekkene sitte på bilen utover sommeren. Det kan være livsfarlig, viser vår nye test av sommerdekk.

FLYTER PÅ VANNET: Fire flater på størrelse med en hånd, er den eneste kontakten bilen din har med veien. Da sier det seg selv at du ikke bør spare penger på dekk. Foto: Rune Korsvoll
FLYTER PÅ VANNET: Fire flater på størrelse med en hånd, er den eneste kontakten bilen din har med veien. Da sier det seg selv at du ikke bør spare penger på dekk. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside har sammen med Dagbladet og Autofil testet 13 nye sommerdekk. Du kan lese hvilke dekk som totalt vant testen i bilde-lenken nedenfor.

Med sommerdekk på bilen kjører du sikrest mulig i sommer. Når du må bråbremse for et barn som løper ut i veien, gir de best mulig grep og kort bremsestrekning. Når regnet øser ned, motstår de vannplaning godt, slik at du unngår å plutselig miste all kontroll over bilen.

Mange bryr seg imidlertid ikke om å skifte til sommerdekk. De fortsetter å kjøre på de piggfrie vinterdekkene sommeren igjennom. Det er ikke ulovlig, men absolutt ikke å anbefale.

Farlig på våt vei

For å vise forskjellen på nye og brukte dekk, har vi i år tatt med et sett med slitte Continental sommerdekk og et sett med slitte Continental piggfrie vinterdekk i testen - begge toppdekk i tidligere tester. Sommerdekket er brukt i to sesonger, men har fortsatt fire millimeter mønster igjen. Vinterdekket er åtte år gammelt, men har tre millimeter mønster igjen.

Med andre ord er dekkene godt innenfor kravet på 1,6 millimeter, som gjelder for sommerdekk. Resultatene til disse dekkene er imidlertid skremmende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer