Bompenger

Så høy er bompengegjelda

Rentene på gjelden varierer mellom 0,95 og 5,58 prosent.

BETALES MED BOMPENGER: Samferdselsdepartementet har laget en oversikt over samtlige bompengeprosjekter i Norge. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB scanpix.
BETALES MED BOMPENGER: Samferdselsdepartementet har laget en oversikt over samtlige bompengeprosjekter i Norge. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Totalt er det 43 milliarder kroner i gjeld på alle bompengeprosjekter der innkrevingen pågår, ifølge regjeringen. Tallene kommer fram i et svar samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) har sendt til Stortinget etter spørsmål fra Senterpartiets Bengt Fasteraune.

Departementet har levert et kostnadsoverslag for 47 prosjekter som totalt vil koste 86 milliarder kroner.

Rundt tre firedeler av prosjektene skal finansieres av 50 prosent eller mer bompenger, og i snitt er bompengeandelen på de forskjellige prosjektene på 58 prosent.

Mangler storpakker

Fasteraune ba om kostnadsoversikt på samtlige bompengeprosjekter i Norge. I svaret fra departementet er kostnadene på storbypakkene i Bergen, Nord-Jæren, Trondheim, Oslo og Kristiansand utelatt, med begrunnelsen at «den økonomiske rammen blir vurdert i sammenheng med revisjon av Nasjonal transportplan/byvektstavtale».

Oversikten omfatter prosjekter der bompengeinnkrevingen er startet opp.

Ni av bompengeprosjektene i oversikten er knyttet til E6. Blant disse er Gardermoen – Kolomoen og E6 og Østfoldpakken de dyreste, med kostnader på henholdsvis 8,3 milliarder kroner og 11,2 milliarder kroner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer