Vi har testet elbil-rekkevidden i -11 grader:

Så langt kjører elbilene egentlig i kulda

I sine skryte-brosjyrer sier ikke produsentene hvor langt elbilen går på en norsk vinterdag. Dinside har testet seks populære elbiler i vinterkulda - og kan avsløre hva som er sannheten.

MANGLER 120 KILOMETER: I gjennomsnitt mangler de seks elbilene vi har testet 120 kilometer for å nå den rekkevidden som produsentene oppgir etter den nye, strenge WLTP-normen. Foto: Markus Pentikainen
MANGLER 120 KILOMETER: I gjennomsnitt mangler de seks elbilene vi har testet 120 kilometer for å nå den rekkevidden som produsentene oppgir etter den nye, strenge WLTP-normen. Foto: Markus Pentikainen Vis mer
Publisert

Norske vinterveier, med snø, is kulde og mørke, er noe av det tøffeste en bil og sjåfør kan utsettes for. Vi tok med oss BMW i3, Hyundai Kona Electric, Jaguar i-Pace, Kia e-Niro, Nissan Leaf og Tesla Model S dit hvor vinteren byr på de aller største utfordringene – til Ivalo, noen mil nord for Polarsirkelen – for å finne ut hva de egentlig duger til.

Mangler 120 kilometer

For mange er rekkevidde ett av de viktigste kriteriene for valg av elektrisk bil. Derfor ville vi finne ut av er hva slags rekkevidde og forbruk bilene virkelig har når temperaturen synker ned mot minus 10 grader.

Vår mistanke, om at den skiller seg mye fra det produsentene oppgir, ble bekreftet. Ikke en gang tallene etter den nye, strenge WLTP-normen er i nærheten av det virkelige forbruket i kulde:

I gjennomsnitt, på de seks bilene, manglet det 120 kilometer for å nå de tallene som fabrikken oppgir.

Bare skryt

Forskjellen i batteristørrelse betyr selvfølgelig alt for rekkevidde. Nissan Leaf har det minste batteriet med 40 kWt, fulgt av BMW i3 med 42,2 kWt, Hyundai Kona og Kia e-Niro med 64 kWt, Jaguar i-Pace med 90 kWt og Tesla Model S med 100 kWt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.