Flatt batteri

Så lett unngår du dette kuldesjokket

Når du setter deg inn i bilen og vrir på nøkkelen, hører du bare et klikk. Kulda har tatt knekken på batteriet og du har havnet toppen av nødstopp-statistikken.

KALDE DAGER: De neste dagene blir kalde i hele Sør-Norge. Et batteri som har fungert bra ellers i året, blir plutselig ynkelig dårlig og klarer ikke å starte bilen. Foto: Rune Korsvoll
KALDE DAGER: De neste dagene blir kalde i hele Sør-Norge. Et batteri som har fungert bra ellers i året, blir plutselig ynkelig dårlig og klarer ikke å starte bilen. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager er det godt og kaldt vær i hele Sør-Norge. Mange vil oppleve at bilen nekter å starte. Du hører bare et «klikk» når du trykker på startknappen eller vrir om nøkkelen. I beste fall en starter som bare klarer å trekke motoren rundt et par ganger før det er stopp.

Ynkelig dårlig

Et batteri som ellers i året synes å være i god form, kan plutselig bli ynkelig dårlig når kvikksølvet faller ned mot minus 10 eller 20 grader på gradestokken.

Årsaken er rett og slett at kapasiteten på batteriet synker dramatisk i kulde. Samtidig blir motoren mye tyngre å dra rundt når den skal startes,

– Tenk på dette ”bildet”: I minus 20 grader krymper batteriet til ¼ størrelse, mens motoren blir fire ganger så stor og tung å dra rundt som vanlig. Å unngå startproblemer er egentlig ganske enkelt.

På nødstopp-toppen

Som leder av SOS Veihjelp og NAF Veihjelp i Oslo-området har Petter Schøyen hjulpet bilister i nød i mer enn 30 år. Han forteller at startproblemer og flatt batteri er det som topper nødstopp-statistikken til NAF.

– Som du kan se av statistikken er problemer med batteri og lite strøm noe som går igjen. For å unngå problemer når kulda nå virkelig setter inn, er et friskt og godt batteri i bilen det aller viktigste du kan gjøre selv. Mange har my småkjøring fram og tilbake til butikken eller jobben i nærområdet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.