Så mange er rusa på norske veier

Og her kjører de oftest under påvirkning.

MEDIKAMENTER: Medikamenter er mest utbredt av rusmidlene blant norske sjåfører, viser den europeiske studien.  Foto: Colourbox.com
MEDIKAMENTER: Medikamenter er mest utbredt av rusmidlene blant norske sjåfører, viser den europeiske studien. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge har sammen med 12 andre europeiske land deltatt i en internasjonal veikantstudie, for å kartlegge hvor mange bilførere som kjører med trafikkfarlige stoffer i blodet.

Stuiden viser at forekomsten av alkohol og narkotika i prøver frå norske førere er lavere enn gjennomsnittet i Europa. I Norge var forekomsten av rusede sjåfører størst på Østlandet.

Flest i Oslo-området

Den europeiske studien, som lyder navnet DRUID - Driving under Influence of Alcohol, Drugs and Medicines, har som formål å bedre trafikktryggheten i Europa, spesielt med tanke på ruspåvirket kjøring.

Det er Folkehelseinstituttet som står bak de norske tallene. De har analysert spyttprøver fra 9.236 tilfeldige sjåfører fra alle de norske landsdelene, som de har undersøkt for om lag 25 legemidler og rusmidler.

Det ble påvist alkohol eller andre rusmidler i totalt tre prosent av spyttprøvene.

Østlandet ligger over landsgjennomsnittet, der det ble påvist alkohol og narkotika i 3,7 prosent av prøvene.

Dessuten ble det påvist rusmidler oftere i prøver fra Oslo-området enn i prøver fra andre tettsteder og fra landsbygda i samme region.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer