Marginer ved fartskontroll

Så mye har du å gå på i fartskontroller

Politiet opererer med forskjellige fartsmarginer for fotobokser og trafikkontroller.

LASERMÅLING: Er du redd for at du er litt over fartsgrensa når du kjører forbi en fotoboks? Dette kommer du unna med. Bilder: NTB. Manus: Øystein Bergrud Fossum. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

Nå er det ikke slik at vi oppfordrer folk til å kjøre for fort i trafikken. Men med tanke på at nordmenn flest bremser ned før fotoboksene, før vi dundrer avgårde igjen etter å ha passert dem, er kanskje denne informasjonen viktig.

Følger du fartsgrensa på speedometeret, skal du være helt trygg på at du ikke får bot. Utrykningspolitiet (UP) og fotobokser opererer nemlig med feilmarginer, når de måler farten på bilen din. Tradisjonelt viser også bilens speedometer feil. Det kan du se mer om til slutt i denne saken.

LUFTTRYKK: Hvis lampa for lavt lufttrykk i dekket lyser, kan det være farlig - det fikk Dinside-journalist Øystein Fossum erfare. Klipp: Ingebjørg Iversen. Video: Maria Bergrud Fossum / Øystein Bergrud Fossum Vis mer

Ifølge denne artikkelen er det kanskje én og annen BMW-sjåfør som har godt av litt kunnskap om marginer i fartskontrollene?

Artikkelen du nå leser omhandler altså feilmarginene bilen din blir registrert med i fartskontroller. Her kan du også lese mer om trafikkovertredelsene du kan havne i fengsel for.

Politiets råkjører-marginer

UPs måling Faktisk fart
30 km/t33 km/t
40 km/t43 km/t
50 km/t53 km/t
60 km/t63 km/t
70 km/t73 km/t
80 km/t83 km/t
90 km/t93 km/t
100 km/t103 km/t
110 km/t113,3 km/t
120 km/t123,6 km/t
130 km/t133,9 km/t
140 km/t144,2 km/t
150 km/t154,5 km/t
160 km/t164,8 km/t
170 km/t175,1 km/t
180 km/t185,4 km/t
190 km/t195,7 km/t
200 km/t206 km/t

Margin på «tre»

UP har flere måter å stoppe fartssyndere på. Automatiske trafikkontroller og gjennomsnittsmålinger gjøres med fotobokser (ATK).

Det hender også som kjent at UP lurer i veikanten med laser, eller at de til og med følger etter råkjørere etter tips.

For tradisjonelle ATK'er med én fotoboks og for UPs laserkontroller er marginene de samme:

Tre kilometer i timen for hastigheter opp til 100 km/t, og tre prosent margin for hastigheter over 100 km/t.

Det vil si at om din faktiske fart er 50 kilometer i timen, vil fotoboks eller laseren måle 47 km/t. Kjører du i 100 km/t, måles det 97 km/t.

Er farta 150 km/t vil imidlertid marginen bli enda større. Da vil kontrollen vise 145,5 km/t.

FØLGER ETTER: Det hender også at UP tar fartssyndere ved å følge etter dem. Bildet er fra en sivil utrykningsbil, som følger en BMW i 2004. BMW'en har akkurat har krysset en dobbelt heltrukket linje, rett før et vogntog kommer i full fart. Foto: NTB Scanpix
FØLGER ETTER: Det hender også at UP tar fartssyndere ved å følge etter dem. Bildet er fra en sivil utrykningsbil, som følger en BMW i 2004. BMW'en har akkurat har krysset en dobbelt heltrukket linje, rett før et vogntog kommer i full fart. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Gjennomsnittsmålinger

Ifølge UP vil alle målinger av fart, vises i førers favør. Disse marginene vil være noe annerledes ved gjennomsnittsmålinger av fart, foretatt av fotobokser.

Avstanden mellom disse boksene blir målt opp av Statens Vegvesens registreringsbil. Denne målestrekningen blir fratrukket en kalkulert lengde, for å kompensere for eventuelt kjøring i alle innersvingene på veien.

Dermed blir også strekningslengden kortere enn den faktiske lengden, og dermed i fordel bilføreren.

I tillegg trekkes det fra tolv meter ved hver fotoboks, for eventuell variasjon av kjøretøyets plassering i bildet.

Laser-gjennomsnitt

For gjennomsnittsmålinger foretatt med laser gis bilene minimum 20 meters margin. Stasjonær gjennomsnittsmåling får ti meters margin, i fordel føreren.

Men det er som nevnt én viktig faktor til, som spiller inn for om du kjører for fort eller ei. Nemlig feilmarginen på speedometet.

Vanligvis viser speedometeret hele fem til sju prosent for mye - ikke ti prosent, som mange tror. Dinsides uoffisielle tester, i forbindelse med prøvekjøring, underbygger dette.

Denne feilmarginen kan blant annet ha med størrelsen på dekkene å gjøre.

Deler av saken har vært publisert på Dinside tidligere. Sist oppdatert 19. september 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer