Is på frontruta

Så mye kan den dårlige sikten koste deg

Kjører du med for dårlig sikt på grunn av is eller snø, kan du i verste fall få førerkortet beslaglagt.

FROST: Kärcher har lansert en elektrisk isskrape. Men er den bedre enn den tradisjonelle? Se testen ovenfor! Video: Berit B. Njarga. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høst og lave temperaturer fører til at man nok en gang må frem med isskrapa. Og det bør du - for trafikksikkerhetens skyld. Det kan dessuten koste deg både noen tusen i straff, eller førerkortet, å slurve med isskrapingen før du kjører avgårde.

2600 kroner eller anmeldelse

I forskrift om bruk av kjøretøy, står det følgende om utsyn, i paragraf 1-3: Føreren skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, derunder påse at snø, is, dugg eller merke eller annen gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende.

Ifølge NAF sier Utrykningspolitiet at de krever at «vindusviskerfeltet» på frontruten, samt de forreste sidevinduene, skal være frie for snø, is og dugg. Da gis det ingen reaksjon.

- Snø, is, dugg og liknende skal ikke hindre sikten eller virke forstyrrende. Vanligvis straffes du med 2600 kroner i forenklet forelegg hvis sikten ikke er god nok, men alvorligere tilfeller anmeldes, uttalte UP-sjefen til Dinside i fjor.

Du kan få førerkortet beslaglagt

Ifølge NAF vil førerkortet bli beslaglagt på stedet dersom du blir stanset med utsyn som er mindre enn et A4-ark.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer