Is på frontruta

Så mye kan den dårlige sikten koste deg

Kjører du med for dårlig sikt på grunn av is eller snø, kan du i verste fall få førerkortet beslaglagt.

FROST: Kärcher har lansert en elektrisk isskrape. Men er den bedre enn den tradisjonelle? Se testen ovenfor! Video: Berit B. Njarga. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høst og lave temperaturer fører til at man nok en gang må frem med isskrapa. Og det bør du - for trafikksikkerhetens skyld. Det kan dessuten koste deg både noen tusen i straff, eller førerkortet, å slurve med isskrapingen før du kjører avgårde.

2600 kroner eller anmeldelse

I forskrift om bruk av kjøretøy, står det følgende om utsyn, i paragraf 1-3: Føreren skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, derunder påse at snø, is, dugg eller merke eller annen gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende.

Så mye kan den dårlige sikten koste deg

Ifølge NAF sier Utrykningspolitiet at de krever at «vindusviskerfeltet» på frontruten, samt de forreste sidevinduene, skal være frie for snø, is og dugg. Da gis det ingen reaksjon.

- Snø, is, dugg og liknende skal ikke hindre sikten eller virke forstyrrende. Vanligvis straffes du med 2600 kroner i forenklet forelegg hvis sikten ikke er god nok, men alvorligere tilfeller anmeldes, uttalte UP-sjefen til Dinside i fjor.

FØRERKORT-BESLAG: Dersom sikten er mindre enn et A4-ark, beslaglegges normalt førerkortet. Foto: Bjørn Eirik Loftås
FØRERKORT-BESLAG: Dersom sikten er mindre enn et A4-ark, beslaglegges normalt førerkortet. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Du kan få førerkortet beslaglagt

Ifølge NAF vil førerkortet bli beslaglagt på stedet dersom du blir stanset med utsyn som er mindre enn et A4-ark.

Og - førerkortet kan bli beslaglagt selv om det er sikt mer enn et A4-ark, men dette avhenger av tid, sted og trafikale forhold. Du skal også sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider.

Kjørt for fort med dårlig sikt?

Som kjent kan du miste lappen om du kjører fortere enn det som er tillatt - hvor fort du kan kjøre uten å miste førerretten avhenger av tillatt hastighet på strekningen du kjører.

Her kan du lese mer om hvor grensene normalt går ved fartsovertredelser.

Det du dessuten bør være obs på nå som været blir kaldere ute, er at du kan miste førerretten selv om du ikke har hatt mindre fartsoverskridelser: Forskrift om tap av retten til å føre motorvogn påpeker at ved skjerpende omstendigheter, for eksempel dårlig sikt eller vanskelige kjøreforhold for øvrig, kan tap av førerrett fastsettes for mindre hastighetsoverskridelser enn det som fremgår av tabellene i loven.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer