Så mye kan du spare på bilforsikringen din

Hannah (24) sparte 3000 kroner ved hjelp av noen få tastetrykk.

STORE BESPARELSER: Hannah Thune ,  24 år og sykepleier i Drammen. Hun sparer 3000 kroner i forsikring på sin  første bil , BMW 1.16 D  ved hjelp av våre råd.       Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STORE BESPARELSER: Hannah Thune , 24 år og sykepleier i Drammen. Hun sparer 3000 kroner i forsikring på sin første bil , BMW 1.16 D ved hjelp av våre råd. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mange sjåfører som ikke sjekker prisene på bilforsikringen før de velger selskap. Spesielt unge førstegangskjøpere kan være sløve, noe som fører til at de betaler mer for forsikringen enn de nødvendigvis må.

Nå kan du betale forsikring etter oppførsel

Undersøk alle tilbudene

Som førstegangskjøper kan forsikring bli spesielt dyrt, da man foreløpig ikke har opparbeidet seg noen bonus hos forsikringsselskapene.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB har gode tips og triks til unge bileiere:

– Når du er ung og ikke har bygget opp bonus, kan bilforsikring bli kostbart. Velg derfor en bil som er billig å forsikre. Du kan sjekke dette på forhånd hos ditt forsikringsselskap, men grunnregelen er at små praktiske biler ofte er billigst å forsikre.

EGEN FORSIKRING: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB råder unge til å starte så tidlig som mulig med egen forsikring. Foto: DNB
EGEN FORSIKRING: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB råder unge til å starte så tidlig som mulig med egen forsikring. Foto: DNB Vis mer


Hun forteller videre at man er pliktig til å ha ansvarsforsikring. Men dersom du har lån eller om bilen er verdifull, så må du tegne del- eller fullkasko-forsikring.

– Forsikringsprisene varierer voldsomt og er avhengig av din alder, hvilken bil du har, bosted og om du har oppspart bonus. For en vanlig bil må du som ung regne med å betale fra 5000-15000 årlig bare i ansvarsforsikring, og betydelig mer om du ønsker del- eller helkasko.

I tillegg råder hun unge forsikringstakere til å be om flere tilbud. På den måten kan man prute ned prisen.

–Ta gjerne den samme runddansen hvert år, anbefaler Sandmæl.

Smutthull: Slik dobler du bonusen på halve tiden

Hannah sparte 3.000 kroner

Hannah Thunes er 24 år. Hun jobber som sykepleier i Drammen og kjøpte sin første bil i fjor, en BMW 116 D som ble førstegangsregistrert i 2009.

Bilen er i dag kasko-forsikret hos Sparebanken 1. I avtalen har hun en årlig kjørelengde på 12000 km, egenandelen er satt til 4000 kroner, samt 20% bonus. Totalt ga det en regning på hele 20.818 kroner i året.

Etter noen minutters søk på nettet kom det likevel tydelig fram at hun kan spare flere tusen kroner i året.

Thunes er nemlig medlem av sykepleierforeningen, noe som kommer godt med når hun skal finne forsikring.

Svært mange organisasjoner har nemlig inngått avtaler med forsikringsselskaper som gir lavere priser. Undersøk derfor alltid om arbeidsgiveren din, eller om en organisasjon du er medlem av, har avtale med et forsikringsselskap.

Dekker forsikringen din uflaks?

Etter et raskt søk på finansportalens kalkulator, med både hennes og bilens informasjon, samt inkluderingen av sykerpleierforeningen, kunne If Skadeforsikring tilby en avtale som ville koste Hannah 17 569 kroner årlig. Det er hele 3000 kroner mindre per år enn avtalen hun har i dag.

Dette fant vi ut ved hjelp av kun noen få tastetrykk, noe alle enkelt kan gjøre.

Thunes, som mange andre unge bileiere, visste imidlertid ikke om disse mulighetene og betalte derfor mer enn nødvendig.

– Selvfølgelig ønsker man å spare så mye som mulig. Men jeg har ikke spesielt mye kunnskaper om akkurat dette, noe jeg ikke tror jeg er alene om. Det er antakeligvis mange som meg, som kan spare mye penger hvert år, uten å egentlig vite om det, sier Thunes.

Slik kan du få halv pris på bilforsikringen

Lønner det seg å kjøre på foreldrenes forsikring?

FORSIKRING PÅ FORELDRENE: Amant Istrefi (20) forsikret bilen sin på foreldrenes forsikring. Det var den billigste løsningen, men på lang sikt kan det faktisk bli dyrere.  Foto: PRIVAT
FORSIKRING PÅ FORELDRENE: Amant Istrefi (20) forsikret bilen sin på foreldrenes forsikring. Det var den billigste løsningen, men på lang sikt kan det faktisk bli dyrere. Foto: PRIVAT Vis mer


Amant Istrefi (20) skulle nylig forsikre bilen sin, en Audi A3 med to liters turbodiesel-motor fra 2006. Han hadde tidligere en 2010-modell BMW 316d, men fordi Audien er eldre og har større motor, ble det dyrere å forsikre Audien enn BMWen i det samme selskapet.

Han var derfor usikker på hva han burde gjøre.

– Fordi Audien er eldre og har større motor, måtte jeg betale mer. Jeg undersøkte litt, men endte opp med å forsikre bilen i Tinde forsikring, dog under pappas navn. Det var i hvert fall det billigste for min del, sier Istrefi.

Sandmæl i DNB vet at mange unge forsikrer bilen på foreldrenes forsikring for å få det billigere, men hun mener at det ikke nødvendigvis lønner seg i lengden:

– For mange er det enkelt å ty til foreldre når bilen skal forsikres. Forsikringen vil bli billigere, men hva skjer fem år senere? Den gamle ungdomsbilen må byttes ut med en driftssikker, kollisjonssikker, familievennlig stasjonsvogn, og da blir fort regningen høy.

Det kan altså koste deg mer enn det du sparer.

– I stedet for delkasko og lav kjørelengde må du nå ha kasko og høyere kjørelengde. Valgte du derimot å forsikre den første bilen på deg selv, kunne du ha opparbeidet deg 70 prosent bonus ved forsiktig kjøring. Alternativet er å starte med 20 prosent. Da kan den tusenlappen du sparte for fem år siden utgjøre ti i dag, fordi det koster å forsikre dyrere biler, sier Sandmæl.

Hun råder derfor de fleste til å starte så tidlig som mulig med egen forsikring.

FORENINGSRABATT:   Hannah Thune drar goder av å være medlem i sykepleierforeningen. Det gir rabatt.    Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORENINGSRABATT: Hannah Thune drar goder av å være medlem i sykepleierforeningen. Det gir rabatt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer


Adressen har betydning

Bosted har stor innvirkning på prisen. Da vi undersøkte priser hos de ulike forsikringsselskapene, ble det i If skadeforsikringskalkulator paradoksalt nok dyrere dersom vi sto parkert i fellesgarasje enn om vi gateparkerte.

Det var ikke snakk om en stor differanse, men det vekket likevel oppsikt. Men forklaringen vi fikk var både enkel og innlysende.

Ikke gå i kaskofella

– Parkerer man bilen på gaten, er det vanskeligere å stjele eller bryte seg inn i bilen, fordi tyven er så synlig. Står bilen inne i en garasje, hvor det ikke er mennesker, er den lettere å stjele uten å bli sett. Kalkulatoren baserer seg på store mengder data og algoritmer. Forklaringen kan være at adressen som ble benyttet i kalkulatoren, er i et område som er utsatt for tyverier, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If.

Framtida mer personifisert

Som med det meste annet her i verden, revolusjonerer også teknologien forsikringsbransjen.

Tryg forsikring er nå i gang med et pilotprosjekt som skal gå over et år, og selskapet har fått klarering fra Datatilsynet for denne prøveperioden.

Pilotprosjektet startet opp i mars i år, og Tryg ønsker i denne perioden 1.000 brukere på landsbasis som testførere.

I England er dette kjent som «pay as you drive». Du betaler altså etter hvordan du kjører. Kjører du risikofylt, vil forsikringen være dyrere. Her har de faktisk gått så langt at de gir ungdommer rabatt dersom de holder seg unna veien på nattestid.

Foreløpig er det bare et prøveprosjekt her i Norge. Men det vil fungere slik at du får en såkalt svart boks i bilen som kobles til bilens diagnosekontakt. Boksen laster inn en mengde informasjon om kjøringen din, slik at Tryg kan bedømme kundens kjørestil.

– Det vil bli mer personifisert forsikring i framtida. Risikoanalysene vil i større grad gjøres med utgangspunkt i enkeltindivider, og ikke grupper. På den måten slipper de som kjører fornuftig å betale for de som ikke gjør det, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg.

Irgens kan også fortelle at de har hatt et liknende prøveprosjekt i Danmark det siste året.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer