Så mye koster vinterslurvet

Dårlige lys eller elendig sikt kan koste deg dyrt.

Kjører du med feil på lysene eller dårlig skrapte ruter, kan det gi deg en bot på 2.000 kroner. Foto: All Over Press
Kjører du med feil på lysene eller dårlig skrapte ruter, kan det gi deg en bot på 2.000 kroner. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mørke høstdager og dårlig føre krever sitt av en sjåfør. Ikke minst å holde bilen i en slik stand at den ikke er skaper farlige situasjoner for deg eller andre som ferdes i trafikken.

Kjører du med feil på lysene kan dette blant annet gi deg en saftig bot.

>> Her er tipsene du trenger for å unngå trøbbel med bilen i vinter

Kan gi bot eller kjøreforbud

Lys er en av de tingene Utrykningspolitiet (UP) sjekker i sine kontroller. Og er det feil på et lys, eller du mangler ett av kjørelysene fordi pæren har gått, kan dette bøtelegges med 2.000 kroner.

Dette slås fast i Forskrift om forenklet forelegg i vegtrafikksaker.

Har kjøretøyet mange lys som ikke virker, kan det dessuten bli gitt kjøreforbud.

– Det er lysforholdene og feilens grovhet som avgjør om det vil bli gitt bot eller andre reaksjoner, sier Ole Høiby, politioverbetjent i UP til DinSide.

Han understreker at UP har forståelse for at det kan ta litt tid å få skiftet pære, ikke minst på nyere biler hvor man faktisk må på verksted for å få jobben gjort - og det kan være dyrt.

I noen tilfeller vil UP velge å ikke bøtelegge bilisten, men heller utstede en kontrollseddel, hvor bilen må kontrolleres på et verksted eller hos vegvesenet innen en viss frist, ifølge Høiby.

Holder man ikke denne fristen, vil kjøretøyet bli begjært avregistrert.

Les også: Dyrt å glemme piggdekkgebyret

Skrap ruta før du kjører

Også ved for dårlig sikt, kan man bli bøtelagt med et tilsvarende beløp.

– Minimumskravet er at frontruta skal være skrapt eller kostet i vindusviskerfeltet, og man skal ha sikt i sidevinduer og speil. For dårlig sikt kan gi en bot på 2.000 kroner, forteller Høiby.

Han understreker og at det å kjøre rundt med et lite kikkhull, kan føre til anmeldelse og til beslag av førerkortet.

– Ikke alle tar det å ferdes i trafikken på tilstrekkelig alvor. Selv om man får bedre sikt etterhvert takket være varmeapparatet, kan de få første meterne være livsfarlige, understreker han.

Les også: Sliter du med innvendig dugg? Slik løser du problemet

Mindre i forsikring ved dårlige dekk

En annen ting som det ikke er verdt slurve med når føret blir stadig verre, er mønsterdybden på vinterdekkene. Minimumskravet er at dybden skal være tre millimeter, og slitte dekk kan gi alvorlige konsekvenser, også økonomiske.

Viser det seg at det er sammenheng mellom for liten mønsterdybde og at uhellet inntraff, kan dette gi deg lavere erstatning på forsikringen.

– I slike tilfeller kan det bli snakk om avkortning på forsikringen. Er det snakk om grov uaktsomhet i henhold til vilkårene, vil skyldgraden og omstendighetene for øvrig avgjøre om vi skal dekke noe, og i tilfelle hvor mye, sier Petter Berg, fagsjef Motor i Storebrand Skadeforsikring.

Les også: Husk å alltid å ha dette liggende i bilen!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer