Nye satser for forelegg 2018

Så mye må du betale om du bryter trafikkreglene

Fra 1. januar skrudde staten opp satsene for råkjøring og andre brudd på trafikkreglene.

NYE SATSER FOR FORELEGG: Det kan fra 1. januar 2018 koste helt opp til 10.650 kroner å bryte trafikkreglene, uten at du mister førerkortet av den grunn. Foto: NTB Scanpix
NYE SATSER FOR FORELEGG: Det kan fra 1. januar 2018 koste helt opp til 10.650 kroner å bryte trafikkreglene, uten at du mister førerkortet av den grunn. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er inne i et nytt år, og med ny kalender trer det som vanlig i kraft nye endringer i de offentlige forskriftene. Slik er det igjen også i «Forskrift om forenklet forelegg i vegtrafikksaker».

Satsene økes for samtlige forelegg i forskriften, men generelt ikke mye mer enn inflasjonen (ca 1,8 %). Det er vesentlig mindre enn i fjor, da de fleste satsene for råkjøring økte mellom 25 og 30 prosent.

Lenger ned i artikkelen kan du se hvor mye det koster å bryte fartsgrensene fra og med 1. januar 2018, og hva du må betale om du bryter andre regler i «Foreskrift om forenklet forelegg i vegtrafikksaker».

Ta en titt her, om du vil vite hvor mye du har å gå på i fartskontrollene. Har du drukket alkohol, har vi svaret på hvor lenge du bør vente før du setter deg bak rattet igjen.

Billigst og dyrest forelegg

«Billigst» kommer du unna råkjøringen om du holder deg under 5 km/t for raskt, i hvilken som helst fartsgrense. Det koster deg i dag 800 kroner, mot 750 kroner før nyttår. Økningen på 6,6 prosent er lite, sammenlignet med den kraftige økningen på 25 prosent fra 2016 til 2017.

Det dyreste forenklede forelegget du kan få, uten å miste retten til å kjøre bil, er på 10.650 kroner. Økningen på boten er på 2,4 prosent, sammenlignet med økningen på 16 prosent i fjor.

Her er den fullstendige oversikten over foreleggene for råkjøring:

DYRERE: Tabellen viser hvor mye forelegg-satsene har økt for brudd på fartsgrensene i Norge. Klikk på tabellen for større versjon.
DYRERE: Tabellen viser hvor mye forelegg-satsene har økt for brudd på fartsgrensene i Norge. Klikk på tabellen for større versjon. Vis mer

Ved råkjøring og andre brudd på trafikkreglene, kan man også få prikker i førerkortet. Prikk-reglene har vi samlet på denne siden.

Dyr forbikjøring

Det koster med andre ord å kjøre for fort i Norge. Det er imidlertid ikke bare fartssyndere som risikerer sviende forelegg for å dure fram i trafikken. Er du av de som benytter høyre kjørefelt til forbikjøring på motorveien, kan det bli dyrt om politiet ser deg.

Regelen er nemlig slik at man skal benytte høyre kjørefelt til vanlig ferdsel, mens forbikjøring skal foregå i venstre kjørefelt. Brudd på denne regelen skal gi et forelegg på 6.800 kroner, mot 6.650 tidligere.

Unntaket er ifølge Trafikkreglene §12 når det er tett trafikk. Da skal trafikken flyte i alle feltene.

Kjører du med for kort avstand til forankjørende, koster det nå minst 6.800 kroner, men du kan få et forenklet forelegg på inntil 10.000 kroner for denne forseelsen, i tillegg til de tre prikkene du uansett får på førerkortet, skriver Oslo Politidistrikt på Facebook. Den gamle satsen var også her på 6.650 kroner.

Se alle de nye satsene for forenklet forelegg i vegtrafikksaker i tabellen under. Her kan du dessuten se hele forskriften.

FORENKLET FORELEGG: Så mye må du betale fra og med 1. januar 2017. Klikk på tabellen for større versjon.
FORENKLET FORELEGG: Så mye må du betale fra og med 1. januar 2017. Klikk på tabellen for større versjon. Vis mer

«Rabatt» på flere bøter

Foreligger det flere overtredelser som alle kan avgjøres ved forenklet forelegg, kan disse avgjøres ved en fellesbot. Det fungerer ved at den høyeste enkeltboten gis fullt ut, men at summen av de øvrige bøtene reduseres med 50 prosent.

Det anbefales likevel ikke å jakte «halv pris» på bøter ...

Den som kjører med såkalte selvbalanserende kjøretøy (f.eks. Segway og ståbrett) kan også «glede» seg over «halv pris» ved brudd på reglene.

Ifølge forskriften skal forenklet forelegg ikke i noe tilfelle utferdiges når fellesboten etter bestemmelsene overstiger 18.500 kroner.

Når flere bestemmelser regulerer samme forhold, benyttes forenklet forelegg kun for overtredelsen som leder til høyeste enkeltbot.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer