Politi

Så mye må du skrape

UP-sjefen forteller hvor mye is du må skrape.

MINST SÅ MYE: Du må skrape is og snø fra frontruta minst i det området som dekkes av vindusviskerne, sier UP-sjef Knut Smedsrud. Husk at også sidevinduene foran må være fri for is. Foto: Rune Korsvoll
MINST SÅ MYE: Du må skrape is og snø fra frontruta minst i det området som dekkes av vindusviskerne, sier UP-sjef Knut Smedsrud. Husk at også sidevinduene foran må være fri for is. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vinterkulda tar tydeligvis ikke slutt med det første, Og med den kommer en ganske utrivelig jobb med å skrape bilrutene fri for is og snø. Hvis du ikke er så heldig å ha garasje, da.

I dag er det tosifret antall minusgrader flere steder i landet, og det snør godt. Da er det viktig å sørge for godt sikt gjennom vindusrutene i bilen.

ISSKRAPE: Er Kärcher EDI4 verdt pengene? (Obs! Vi sier ED14 i videoen. Det er feil. EDI4 er riktig!) Vi har testet. Reporter: Ingebjørg Iversen. Video: Berit B. Njarga / Dinside Vis mer

Mange blir stanset

Så langt i vinter har politiet stanset en rekke bilister som ikke har skrapet vindusrutene godt nok for is:

- Sikten var svært begrenset, og videre kjøring ville medført store problemer med å se annen trafikk - både biler og andre myke trafikanter, skrev politiet i en melding etter at de hadde stoppet en bilfører tidligere i vinter. Han hadde bare et lite kikkhull i frontruta til å se ut igjennom.

I et annet tilfelle begynte en bilfører å «skrape febrilsk» da den ble tatt på fersken av politiet. Også en bilfører i Nærøysund kommune i Trøndelag ble ilagt et forenklet forelegg på 3700 kroner på grunn av utilstrekkelig skraping av is på frontruta.

- Konsekvensene av dårlig sikt kan potensielt være livsfarlig, lød advarselen fra politiet i Namdalen etter å ha stanset Nærøysund-bilisten.

Lappen kan ryke

For selv om isen på bilrutene kan være svært vanskelig å fjerne i de kuldegradene vi har nå, er det viktig å ta den tida som er nødvendig for skrape vinduene skikkelig. Det gjelder frontruta, men også siderutene foran som skal være fri for is.

LAPPEN RØYK: For den unge mannen fra Salten, var det farvel til førerkortet etter at han ble stoppet med denne bilen. Foto: Politiet
LAPPEN RØYK: For den unge mannen fra Salten, var det farvel til førerkortet etter at han ble stoppet med denne bilen. Foto: Politiet Vis mer

UP-sjef Knut Smedsrud har tidligere advart DinSide-leserne mot konsekvensene av å kjøre med is og snø på bilvinduene:

- Nå som minusgradene er her for fullt, må du huske på at du som sjåfør har plikt til å skrape is og snø over hele ruten. Det skal være tilstrekkelig utsyn til alle sider. Minimum skrapt område på frontruten er det som dekkes av vindusviskerne, sier Smedsrud til DinSide.

Ha dette i bilen

Han oppfordrer alle til å ha en god is-skrape i bilen. Blir du stoppet i en kontroll med is på bilvinduene, kan konsekvensene ifølge UP-sjefen bli følgende:

- Et forenklet forelegg på 2800 kroner gis etter en konkret vurdering i den gitte situasjonen. I alvorlige tilfeller kan politiet vurdere anmeldelse og tap av førerretten i minst tre måneder.