Statens vegvesen har sendt på høring forslag til nye satser på gebyrer knyttet til kjøretøy og førerkort.

Nå er dette påbudt
Her kan du se hvor mye det er foreslått å justere opp satsene med.
Økte gebyrer
Høringen som nå ligger ute har høringsfrist 29. november, og skal tre i kraft fra 1. januar 2020 dersom de blir vedtatt i Stortinget.
Det er følgende gebyrer som er foreslått justert opp fra og med 1. januar:
- Førerprøver, utstedelse av førerkort og kompetansebevis
- Enkeltgodkjenning og typegodkjenning av kjøretøy
- Godkjenning av amatørbygde kjøretøy og prototyper
- Overprøving av periodisk kjøretøykontroll (EU-kontroll)
- Utstedelse av fartsskriverkort
- Påskiltingsgebyr og gebyr for dagsprøvekjennemerker
- Utstedelse av fellesskapsløyver, eksamen og kompetansebevis
- Vilkårsparkering
Dyrere ved oppmøte
Statens vegvesen skriver i høringsbrevet at det i 2019 ble vedtatt innført et prinsipp om bruk av differensierte gebyrer ved bruk av selvbetjeningsløsninger, som skal innebære at det ved bruk av selvbetjeningsløsninger foretas vurderinger av hva som er kostnadsriktig nivå på gebyrene.

Nå kan du få førerkortet på mobilen!
Dermed er det i prakis ofte billigere å bruke selvbetjeningsløsninger, enn å møte opp på trafikkstasjoner. Også forslaget til nye satser fra 2020 gjenspeiler dette prinsippet, og gir i noen tilfeller store prisforskjeller:
Mens utstedelse av førerkort skal koste 145 kroner ved selvbetjening fra 1. januar, skal det koste 310 kroner ved oppmøte på trafikkstasjon. Prisene er dog bare økt med henholdsvis fem og ti kroner kontra 2019.
Her kan du lese hvilke satser som gjelder i dag, og hvor mye de er foreslått justert opp fra og med neste år.
Det vil være selvbetjeningsløsninger tilgjengelig for følgende tjenester fra 2020:
- Utstedelse av førerkort, kompetansebevis (yrkestransport) og sjåførkort (fartsskriverkort)
- Oppmøte til teoriprøver og praktiske prøver der gebyrene er betalt på forhånd ved bruk av selvbetjeningsløsninger slik at den enkelte ikke trenger å møte opp i skranken på trafikkstasjoner for å betale før prøven avholdes
Ønsker større bruk av digitale løsninger
En kikk i statsbudsjettet for 2020 viser noe av grunnen til at Statens vegvesen har valgt å bruke differensierte gebyrer, hvor selvbetjeningsløsninger er billigst:
Statens vegvesen vil modernisere organisasjonen og øke bruken av digitale løsninger internt i organisasjonen og i tjenester til brukerne. Målet med endringene er at arbeidsoppgaver forenkles og manuelle oppgaver fjernes samtidig som tjenestetilbudet blir bedre.
Nye selvbetjeningsløsninger utvikles fortløpende og er populære. Brukerne kan i økende grad utføre tjenester på nett når det passer dem uten å måtte møte på en trafikkstasjon med begrenset åpningstid. Eksempelvis leverer nå 90 pst. salgsmelding digitalt.
Differensierte gebyrer ble innført for flere tjenester 1. januar 2019, og innebærer at brukerne får lavere gebyr dersom de bruker selvbetjente løsninger i stedet for å få utført tjenesten på trafikkstasjon. Dette er et viktig virkemiddel for å få enda flere til å ta i bruk digitale løsninger, står det i Samferdselsdepartementets forslag til stortingsvedtak.
