Saab: Den store taperen

Saab er blant bilmerkene som har lidd aller mest under finanskrisen.

Saab: Den store taperen
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av første halvår 2009 ble det kun solgt snaue 17.000 Saab'er i Europa. Det er en tilbakegang på hele 57 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, da Saab fant kunder til nesten 39.000 biler.

Nå skal det understrekes at Saab ikke er det eneste bilmerket som opplevde svakt salg i Europa første halvår. Med et par unntak (Dacia (+ 28,6), Hyundai (+ 15,7), (Alfa Romeo (+ 10,4), Volkswagen (+ 0,2)) opplevde samtlige bilprodusenter sviktende omsetning i denne perioden. Totalt sank bilsalget fra 8,35 millioner enheter i 2008 til 7,43 millioner i 2009.

Likevel, sammenlignet med Saab har de fleste klart seg relativt godt. Landsmannen Volvo har for eksempel "bare" opplevd en salgssvikt på snaue 23 prosent. Og sammenlagt er tross alt ikke det europeiske bilmarkedet ned mer enn 11 prosent.

I Norge har det forøvrig gått enda dårligere for det svenske bilmerket. I løpet av første halvår ble det kun solgt 222 eksemplarer her i landet, i fjor var det tilsvarende tallet 875. Tilbakegang: nesten 75 prosent.

Under 4.000 biler i USA

Og det er ikke mye trøst å finne på den andre siden av Atlanteren heller. Mens Saab første halvår i fjor klarte å selge drøye 10.000 biler i USA, har de i år ikke klart å finne kunder til flere enn snaue 4.000 enheter. 3.180 av disse var forøvrig av typen 9-3, mens den 9-5 kun har solgt i 671 eksemplarer. Salgssvikten utgjør hele 62 prosent og situasjonen er dermed tilsynelatende enda verre enn i Europa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer