Saab konkurs

Ordlyden i pressemeldingen vi har mottatt levner ingen tvil: Saabs bilvirksomhet er på det nærmeste en saga blott.

En tid gjenoppstått fra asken: Den siste konseptbilen fra Saab, vist i Genève i vår, het PhoeniX. Foto: Knut Moberg
En tid gjenoppstått fra asken: Den siste konseptbilen fra Saab, vist i Genève i vår, het PhoeniX. Foto: Knut Moberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NB: OPPDATERT kl. 12:30 ETTER KONTAKT MED DEN NORSKE IMPORTØREN. Mandag 19. desember 2011 leverte Saab inn sin begjæring om konkurs til tingretten i Vänersborg. Det er eieren, Nederlands-baserte Swedish Automobile N.V. som via sin sjef Victor Muller opplyser dette.

Swedish Automobile regner ikke med å realisere noen verdier etter konkursen, og annonserer at de vil avskrive sin investering fullstendig.

Bøddelen heter GM

Årsaken til at det gikk som det antakelig måtte gå, er at den kinesiske potensielle investoren Youngman, ikke kom til enighet med Saabs forrige eier General Motors, rundt bruken av GM-teknologi i fremtidig Saab-produksjon. Dermed forsvant grunnlaget for en levedyktig forretningsplan, og kineserne trakk seg ut av transaksjonen.

Tre selskaper konkurs

Fra det øyeblikket gjenstod bare en mulig avgjørelse for Saab Automobile, nemlig å begjære selskapet konkurs. Det er for øvrig tre selskaper det dreier seg om, Saab Automobile AB (Saab Automobile), Saab Automobile Tools AB, og Saab Powertrain AB.

Midt i det hele er det selvsagt de ansatte som uansett her trukket det korteste strået. Her kan du lese betraktningene en av dem publiserte rett før avgjørelsen i dag, og som understreker den tragiske, menneskelige dimensjonen av det som har skjedd...

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer