Mangler skilt

Saftig bot

Kjører du med stativ og sykler, er det påbudt med både et ekstra skilt og kanskje ekstra lys bak. Hvis ikke kan du ryke på en saftig bot.

MÅ HA SKILT OG LYS: Både lys og skilt må være godt synlig hvis du vil unngå å ryke på en bot. Skiltet kan du lovlig lage selv. Foto: NAF
MÅ HA SKILT OG LYS: Både lys og skilt må være godt synlig hvis du vil unngå å ryke på en bot. Skiltet kan du lovlig lage selv. Foto: NAF Vis mer
Publisert

Mange har sykkelstativ bak på bilen. Med en eller flere sykler i stativet, er skiltet på bilen din ganske sikkert tildekket. Da kjører du ulovlig. Ifølge kjøretøyforskriftene skal nemlig både skilt og lys være fullt synlig bakfra.

Spesielt nå som vi går mot mørke og våte høstveier er dette svært viktig. Hvis ikke skiltene er synlig og/eller du mangler lys, kan du ryke på en bot på 3 750 kroner dersom du blir stoppet av politiet.

En bileier vi nylig snakket med, hadde fått med seg kravet om synlige skilter og ville være lovlydig. I god tro bestilte og betalte han et ekstra skilt til bilen hos Statens vegvesen, men det var ikke så enkel. Beskjeden han fikk tilbake var at Statens vegvesen ikke kunne levere ut et ekstra skilt til bilen. I så fall måtte ett av de gamle skiltene til bilen leveres inn. Det ekstra skiltet kunne han imidlertid lage selv, var beskjeden.

Lag skiltet selv

Og slik er det, forklarer forbrukerrådgiver Janne Pedersen i NAF.

LAG DET SELV: Reglene sier at du kan lage skiltet selv. det må være på en hvit, holdbar plate eller aluminiumsplate. Foto: NAF
LAG DET SELV: Reglene sier at du kan lage skiltet selv. det må være på en hvit, holdbar plate eller aluminiumsplate. Foto: NAF Vis mer

- Du kan lage det ekstra skiltet selv, eller du kan bestille det hos en butikk som lager slike skilt. Du finner mange på nettet.

- Lager du skiltet selv, må det være i et holdbart materiale og på størrelse med det vanlige bilskiltet. En hvit plate i plast er bra, en papp-plate holder ikke. Tall og bokstaver skriver du på med en bred tusj. Du kan også bruke klistremerker, sier Pedersen.

Ikke papplate

Et ekstra skilt kjøpt i en spesialbutikk er ofte den beste, koster 200-250 kroner. Med andre ord ingen stor utgift. Du får også kjøpt blanke skiltplater i flere rekvisitabutikker. Det er langt bedre enn en papplate påskrevet med dårlig penn. Den tåler neppe en regnværsdag.

Når det gjelder lysene, så har noen sykkelstativ integrerte baklys og reflekser. Andre sykkelstativ leveres med en lysbjelke som kan påmonteres. Lysbjelke kan også kjøpes i forretninger som selger utstyr til bil. Det viktige er at lysbjelken skal ha baklys, stopplys, retningssignallys og refleks for å tilfredsstille kravene i forskriften.

Dette sier reglene

På Statens vegvesens hjemmeside, forklares det enkelt hva som er riktig:

«Du kan ikke bestille ekstra skilt til sykkelstativ. Skal du kjøre med sykkelstativ hvor skiltet på bilen dekkes, må registreringsnummeret være godt synlig på annen måte. Du må sørge for at bilens registreringsnummer vises i sort, på en holdbar plate. Plata må være hvit eller aluminiumsfarget».

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer