Vask hver uke

Saltet spiser opp bilen din

Mange av oss dropper å vaske bilen vinterstid. Resultatet blir at veisaltet begynner å spise opp karosseri, understell og bremser.

VIKTIG VINTERVASK: Det er viktigere å vaske bilen om vinteren enn om sommeren. Salt og skitt må bort før det begynner å spise opp bilen. Spyl av minst en gang i uken. Foto: Gjensidige
VIKTIG VINTERVASK: Det er viktigere å vaske bilen om vinteren enn om sommeren. Salt og skitt må bort før det begynner å spise opp bilen. Spyl av minst en gang i uken. Foto: Gjensidige Vis mer
Publisert

- Du bør gi bilen en skikkelig omgang med avfetting og såpe minst et par ganger i måneden. Hver uke bør du dessuten sørge for å spyle av den verste skitten og saltet – både på karosseriet, under skjermene og rundt bremsene, sier bilekspert Jan Fleinsjø i Gjensidige.

Han får støtte av senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF. Han viser til en undersøkelse som NAF gjorde for et par år siden. Der kom det fram at flertallet av oss vasker bilen bare en gang i måneden eller sjeldnere om vinteren. Bare en av ti sa at de vasker bilen hver uke.

Trenger ekstra omtanke

- Kanskje tenker bileierne at det ikke er noen vits i å vaske, siden bilen blir så fort skitten igjen. Vinteren er årstiden da bilen trenger litt ekstra omtanke, ikke minst for å få fjernet saltet. Dropper du vasken gjør du deg selv og bilen en bjørnetjeneste, sier Sødal.

Gjensidiges bilekspert er klar på at saltingen er med på å gjør veien tryggere, men at det samtidig kan føre til rust og skader dersom vi ikke sørger for et godt vedlikehold:

Spyl bilen hver uke

– Det er smart å gi bilen en skikkelig såpevask et par ganger i måneden. Bruk gjerne midler for avfetting i tillegg, anbefaler Fleinsjø. Han mener at en rask avspyling hver uke er bedre enn ingen vask.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer