Samme bil - ulikt utseende

Var du klar over at Citroën C1, Peugeot 107 og Toyota Aygo i praksis er samme bil? Ikke? Da kan vi fortelle deg at de tre minibilene ikke er alene om sitt nære slektskap. Det finnes nemlig en rekke tvillinger, trillinger og firlinger i bilverdenen.

TVILLINGER: Citroën C-Crosser er i praksis den samme bilen som Mitsubishi Outlander (i speilet) og Peugeot 4007. Bilene bygges ved samme fabrikk og skilles hovedsaklig ved lykter, karosseriplater, interiørdetaljer og emblemer. Foto: Per Ervland
TVILLINGER: Citroën C-Crosser er i praksis den samme bilen som Mitsubishi Outlander (i speilet) og Peugeot 4007. Bilene bygges ved samme fabrikk og skilles hovedsaklig ved lykter, karosseriplater, interiørdetaljer og emblemer. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Og en god del av disse selges her i landet. Citroën og Peugeot - som har samme eier - har for eksempel ikke bare samarbeidet med Toyota om "C107go", men også med Mitsubishi. Sistnevnte samarbeid resulterte i trekløveret Citroën C-Crosser, Mitsubishi Outlander og Peugeot 4007.

Suzuki

Men merket som utmerker seg aller mest på dette området, sett fra et norsk perspektiv, er Suzuki. Suzuki har nemlig utviklet tvillingmodeller i samarbeid med både Fiat, Opel, Nissan og Subaru. Resultatene heter Fiat Sedici/Suzuki SX4, Nissan Pixo/Suzuki Alto, Opel Agila/Suzuki Splash og Subaru G3X Justy/Suzuki Ignis SUV. Bilkjennere vil kanskje også huske at forrige generasjon Opel Agila i praksis var samme bil som Suzuki Wagon R.

Det meste identisk

Men hva er egentlig en tvilling i bilkontekst? Jo, tvillinger (og trillinger og firlinger osv.) kjennetegnes ved at de er så godt som identiske under skallet. Det betyr at de vanligvis deler alt fra understell, hjuloppheng og sikkerhetsstruktur til motorer, girkasser, bremser og elektronikk.

Det som i hovedsak skiller bilene er derfor kun skallet - i form av karosseriplater - samt felger og emblemer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.