Varsler storkontroller av mobil- og beltebruk i bil

Sammenligner mobil-brukerne med fyllekjørere

Denne uka blir det kontroller i hele landet. NAF langer ut mot de som kjører bil med mobiltelefon i hånda.

VARSLER STORKONTROLLER: Onsdag og resten av denne uka har politiet ekstra fokus på trafikksikkerhet, mobiltelefon- og beltebruk på veien. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
VARSLER STORKONTROLLER: Onsdag og resten av denne uka har politiet ekstra fokus på trafikksikkerhet, mobiltelefon- og beltebruk på veien. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Nå har vi kontroller over hele landet, sier assisterende sjef Roar Skjelbred Larsen i Utryknings-politiet (UP) til Dinside.

Denne uka har nemlig politiet, UP, Vegvesenet og flere norske aktører, som Trygg Trafikk, NAF og Motorførernes Avholdsforbund (MA), rettet et spesielt fokus på beltebruk og uoppmerksomhet i trafikken. Det vil bilistene få merke ekstra godt, i form av kontroller.

Det er som Dinside nylig skrev store mørketall knyttet til mobilbruk i bil og ulykker. Siden 2005 har 46 mennesker omkommet i ulykker der Statens vegvesens ulykkes-gruppe (UAG) mener mobiltelefonen var en medvirkende årsak til ulykken.

Alvorlige ulykker

Dermed oppfordrer UP denne uka:

«Legg vekk mobiltelefonen når du kjører, og vær oppmerksom, og selvsagt bruker alle i kjøretøyet bilbelte. Dermed bidrar du til å redde liv i trafikken», skriver de på sin Facebook-side.

VARSLER KONTROLLER: UP-sjef Runar Karlsen oppfordrer om å droppe mobiltelefon i bilen. Foto: Per Flåthe
VARSLER KONTROLLER: UP-sjef Runar Karlsen oppfordrer om å droppe mobiltelefon i bilen. Foto: Per Flåthe Vis mer

- Sjåførers feil bruk av mobiltelefon, betjening av radio eller annen uoppmerksomhet, er medvirkende årsak til mange alvorlige ulykker, sier UP-sjef Runar Karlsen.

Det er forslag om å stramme inn sanksjonene ved ulovlig bruk av mobiltelefon i bil. De som blir tatt denne uka vil slippe billig unna med et forelegg på 1.700 kroner. De som blir tatt for manglende bilbelte får et tilsvarende forelegg.

- Hvis alle bruker bilbelte vil det redusere sannsynligheten for å bli drept eller hardt skadd med 40-50 prosent for fører- og forsete-passasjer, og med om lag 25 prosent for baksetepassasjerer, forklarer han.


Twitter-meldinger fra forskjellige politidistrikt bekrefter politiets kontrollvirksomhet denne uka - og at flere blir tatt for blant annet mobilbruk.

Mer synlig i hvert distrikt

I hele det langstrakte landet vårt vil det vil bli kontroller. Da snakker vi om hvert eneste av landets 18 fylker - gjennom hele uka. Det samme gjelder alle de fem UP-distriktene, som dekker minst to av de tolv politidistriktene hver.

- Alle kommunene er en del av dette. Vi har også hjelp fra samarbeidspartnere i trafikksikkerhetsarbeidet til å markere uka, forteller Skjelbred Larsen.

De aller fleste av landets 422 kommuner vil dermed ha kontroller, med spesielt fokus på beltebruk og oppmerksomhet. Den assisterende UP-sjefen tør imidlertid ikke si at absolutt alle kommunene blir dekket.

- Vi varsler disse kontrollene nå, for å løfte oppmerksomheten på en utfordring. Mange er for uoppmerksomme i trafikken, ved blant annet å bruke mobiltelefonen ulovlig.

- Kontrollene blir fra fra sør til nord og fra øst til vest. Vi har imidlertid ikke oversikt over hvor mange kontroller det blir, men vi blir mer synlig. UP har de samme ressursene som før, men med et ekstra kontrollfokus. Det vil fortsatt bli arrangert fartskontroller, advarer Roar Skjelbred Larsen.

Farts- og rusuker

UP pleier hvert år å arrangere lignende temauker, med spesielt fokus på forskjellige trafikkutfordringer. Nå er det «oppmerksomhet og beltebruk» som er tema, andre ganger arrangerer de «fartsuke» og «rusuke». Denne ukas tema er også en del av et europeisk samarbeid.

I dag, onsdag 19. september, er det dessuten en nærliggende politi-dag, nemlig «Project Edward» (European Day Without Any Road Deaths) - et europeisk samarbeidsprosjekt som har var i tre år. På denne dagen er målet at det ikke noen skal dø i trafikken.

- Vi ønsker naturligvis ingen trafikkdrepte ellers heller, men etter denne dagen rapporterer vi til TISPOL (European Traffic Police Network), da vi har et spesielt samarbeid på tvers av kontinentet denne dagen, forklarer Skjelbred Larsen.

- For å få til det, er det viktig at alle trafikanter bidrar ved å kjøre med riktig fart, kjøre rusfri, bruke bilbelte og ellers være oppmerksom og hensynsfull i trafikken, legger han til.

- Som fyllekjørere

Bileier-organisasjonen NAF er som nevnt blant de som engasjerer seg i prosjektet. De stiller seg fullt bak politiets agenda.

– Kjører du bil, skal du ha full oppmerksomhet på veien hele tiden. Dette er et godt tiltak fra politiet, og vi oppfordrer alle til å kjøre trafikksikkert året rundt, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.

SOM FYLLEKJØRERE: Senior kommunikasjon-srådgiver Nils Sødal i NAF mener mobilbrukere undervurderer faren ved det. Foto: NAF
SOM FYLLEKJØRERE: Senior kommunikasjon-srådgiver Nils Sødal i NAF mener mobilbrukere undervurderer faren ved det. Foto: NAF Vis mer

NAF mener at de som jukser med oppmerksomheten i trafikken, akkurat som fyllekjørere, ikke tror at kjøringen blir påvirket av mobilbruken.

I trafikken er det ifølge organisasjonen dagligdags for mange å bryte lover og regler, som setter andres liv i fare.

– Det er ikke noe fasitsvar på hvordan vi skal få bukt med dette problemet, men det munner ut i holdninger. Man må ha respekt for det å kjøre bil. Lesing av SMS, oppdatering av Facebook-status, bruk av Snapchat og andre distraksjoner, viser mangel på denne respekten. Og det er livsfarlig, mener Sødal.

Forskning fra USA viser at bruk av mobiltelefon i bil tilsvarer å kjøre med 0,8 promille. Bare en enkel telefonsamtale øker reaksjonstiden med 0,25 sekunder. For noen kan det høres lite ut, men i fart utgjør det mange meter. Bruker du rundt 20 sekunder på å skrive en kort SMS i 80 kilometer i timen, kjører du over en halv kilometer uten å fokusere på veien. Det setter deg selv og ikke minst andre i fare.

- Project Edward minner folk på å kjøre sikkert. Det generelle rådet er selvsagt å la være å snakke i mobil i bil, selv om det med rett utstyr er tillatt. Alle distraksjoner reduserer din evne som sikker sjåfør, avslutter kommunikasjonsrådgiveren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer