J.D. Power har, på femte året, publisert sin rangering over bilmerker basert på driftssikkerhet. Nøkkelindeksen her er PP100, som betyr problemer per 100 biler. Med andre ord: Jo lavere poengsum, desto høyere driftssikkerhet har bilene.
Studien, som er gjennomført fra november 2018 til og med januar i år, er basert på svar fra 11.530 eiere av biler registrert nye fra november 2015 til og med januar 2018 - altså i hovedsak biler fra 2016 og -17.

- Dette er de mest pålitelige bilene
Feil og mangler
Bileierne har rapportert inn feil de har opplevd med sine biler i løpet av de siste tolv månedene.
Problemene som måles er både ting som går i stykker eller ikke virker («defekt-problemer»), og elementer som ikke virker etter forventningene eller gir en dårlig opplevd brukeropplevelse («funksjons-problemer»).
Peugeot best ut
Når alle problemområder er talt opp og innrapporterte feil fordelt, rangeres bilmerkene etter den berømmelige PP100. Og i 2019-studien er det altså Peugeot som kommer best ut, med 77 feil per 100 biler. Skoda, på andre plass, har 88 feil, etterfulgt av Hyundai med 90.
I den nederste enden av skalaen ligger BMW med 181 PP100, bak Fiat (173) og Audi (167).
Blant premium-merkene kommer Volvo best ut med 106 PP100, mens Mercedes-Benz er nest best med 136 PP100.

Åtte kategorier
Studien måler 177 symptomer på problemer, inndelt i åtte kategorier:
- Kjøretøyets karosseri
- Selve kjøreopplevelse og -erfaringer
- Utstyr/betjening/instrumenter
- Lydsystemer/kommunikasjon/underholdning/navigasjon
- Seter
- Oppvarming/ventilasjon/klimaanlegg
- Interiør
- Drivlinje (motor og transmisjon)

Verdenssuksessen er blitt ny - og sier farvel til diesel
Flere mulige feilkilder
Som mange vil skjønne, er en av utfordringene når det gjelder driftssikkerhet, at bilene fylles med stadig mer avansert og komplisert elektronikk og diverse systemer. Det gir naturlig nok flere potensielle feilkilder.
J.D. Power presiserer da også at en sterkt medvirkende årsak til premium-merkenes dårlige score er at de nettopp har mer avansert elektronikk og systemer i sine biler, og dermed har mer som kan gå galt, enn de enklere såkalte mainstream-bilmerkene.
Fem av feilene i topp ti-listen over feilkilder blant biler har med såkalte ACEN å gjøre (lydanlegg, kommunikasjon, underholdning og navigasjon). Blant disse er feil med oppkoblingen med blåtann det oftest nevnte problemet.
Her er hele listen

Sikkerhetssystemer med feil
Totalt er det heldigvis fremskritt å spore og det konstateres en nedgang i antall problemer totalt fra 2018-studien. Men en utfordring produsentene står overfor er problemer relatert til de nye sikkerhetssystemene. Disse har i gjennomsnitt merkbart flere feil i snitt enn andre utstyrskategorier.
Rangering i Tyskland i 2018

J.D. Powers Europa-sjef, Josh Halliburton, uttaler i pressemeldingen:
- Det er klart at produsentene fortsatt har en jobb å gjøre med disse systemene pålitelige - særlig premium-merker som bruker dem som et av de viktigste salgsargumentene. Dette blir vesentlig for å få forbrukerne til å få tillit til disse systemene, hvis produsentene vil overbevise brukerne om at selvkjørende biler vil være trygge i fremtiden.
Følger opp tysk studie fra i fjor
Studien fra Storbritannia bekrefter visse tendenser som en tidligere, tilsvarende J.D. Power-studie la for dagen i Tyskland i 2018. Den hadde også BMW som sistemann på rangeringen, men i den listen var det Toyota som havnet først.
