Skråblikk:

Sannheten bak bilstatistikken

Det er mye å lese bak tørre tall. Bilen står i hvert fall ikke for fall.

ØKER STADIG: Nå finnes det 2,7 millioner biler på norske veier. Den eldste bilparken finner vi i Hedmark. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
ØKER STADIG: Nå finnes det 2,7 millioner biler på norske veier. Den eldste bilparken finner vi i Hedmark. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Statistikk ... Ordet oser av kjipe tabeller og grusomme Excel-filer. Eller exit-filer, som jeg kaller dem. Mest fordi jeg aldri har giddet å lære meg programmet på ordentlig.

Dessuten: Statistikk er kjedelig. Det skal være kjedelig. Jeg pleier å si som den kvinnelige forfatteren Charmaine J. Forde: «Jeg har studert mange språk – fransk, spansk og litt italiensk – men ingen fortalte meg at statistikk var et fremmedspråk.»

Men: At det er mye god journalistikk i god statistikk, er også noe jeg gjentar med stadighet.

Så finnes det noen statistikker som man bare dykker ned i – og blir der. Som for eksempel det man kan lese ut av dem. Som trender og bestander.

2,7 mill. biler i Norge

Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) holder styr på hvor mange personbiler, varebiler, lastebiler, motorsykler og tilhengere det finnes. Nær sagt alt som triller på hjul, heri unntatt sparkesykler og rulleskøyter.

Her er det ganske mye artig å lese. Og mange endringer. For eksempel: Antall personbiler i Moder Norge teller nå 2.720.014, med en snittalder på 10,5 år. Det er en økning med 26.992 biler, fra 2017 til 2018. Og: Det finnes 451.183 varebiler på grønne skiltplater.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer