Mercedes-Benz slutter med bensin og diesel

Satser kun elektrisk

Mercedes-Benz er ett av flere bilmerker som nå har forpliktet seg til å slutte helt med bensin- og dieselmotorer.

SLUTTER MED BENSIN OG DIESEL: Mercedes-Benz har sammen med fem andre bilmerker og andre bransjer signert avtale om å skrote fossile motorer. Foto: Øystein B. Fossum
SLUTTER MED BENSIN OG DIESEL: Mercedes-Benz har sammen med fem andre bilmerker og andre bransjer signert avtale om å skrote fossile motorer. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere bilmerker har allerede gjort det, mens Mercedes-Benz lenge har unngått å love så mye om når de skal slutte å produsere fossildrevne biler.

Det er kanskje ikke den største problemstillingen her i Norge, hvor størsteparten av nybil-markedet allerede er dominert av helelektriske biler og hvor staten har et uttalt mål om å kun selge nullutslippsbiler innen 2025.

På det internasjonale markedet er imidlertid situasjonen en helt annen. Ifølge Norsk elbilforening ligger de nærmeste landene sju år bak Norge, når det kommer til omlegging og klargjøring for elbiler. I andre markeder har de knapt kommet i gang.

POPULÆR BIL: Både Dinside og Mercedes-Benz har trua på den oppgraderte versjonen av Geländewagen. Video: Rune Nesheim. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

«Elektrisk først»

Vel å merke annonserte Mercedes-Benz i 2020 en «elektrisk først»-strategi og en påfølgende spissing til «kun elektrisk» sist sommer. Fra 2030 skulle Mercedes gå for «Electric Only», men her var det forbehold om at ladenettverk og andre relevante markedsforhold tillater det.

Med andre ord er det liten tvil om at Mercedes har forpliktet seg til kun å levere elbiler til Norge, som uansett har en nasjonal målsetning om kun å selge elbiler allerede fra 2025. Ellers hadde Mercedes-Benz-løftet mindre kraft internasjonalt.

Når det er sagt, Mercedes-Benz begynner å bli godt forberedt på fossilkuttet. I Norge inneholder modellporteføljen deres allerede elbilmodeller som EQA, EQB, EQC, EQE, EQS og EQV, selv om et par av dem ikke er begynt utlevert kunder ennå.

– I tillegg har vi varebilene eVito, eSprinter og kommende eCitan, forteller kommunikasjonsdirektør Audun Hermansen hos importør Bertel O. Steen til DinSide.

Nye lovnader

Under klimamøtet i Glasgow forrige uke fikk pipa en annen lyd hos Mercedes-toppene. Sammen med svenske Volvo, amerikanske Ford og GM, kinesiske BYD og britiske Jaguar Land Rover signerte Mercedes-Benz-toppsjef Ola Källenius avtalen som forplikter bilprodusenten om å kutte bensin og diesel helt innen 2040 - og allerede innen 2035 i de ledende markedene.

– Jeg signerte fordi vi antar at kunder i premiumsegmentet vil få raskere tilgang til ladeinfrastruktur. De aller fleste Mercedes-biler vil stå i garasjer som ofte kan utstyres med ladeboks, sa Källenius ifølge tyske Automobilwoche.

Også et stort internasjonalt selskap som Leaseplan, med 1,7 millioner kjøretøy i 30 land, og verdens nest mest folkerike land (India) signerte avtalen.

Fraværende var derimot bilgiganter som Toyota og Volkswagen, samt svære markeder som Kina, USA og Tyskland, ifølge Automotive News Europe. Heller ikke Stellantis (Fiat Chrysler og franske PSA), Honda, Nissan, BMW eller Hyundai signerte avtalen.

Audun Hermansen er kommunikasjonsdirektør hos den norske Mercedes-importøren Bertel O. Steen.
Audun Hermansen er kommunikasjonsdirektør hos den norske Mercedes-importøren Bertel O. Steen. Vis mer

Elektrisk alternativer

I Norge er den norske Mercedes-Benz-importøren fornøyd med det som skjer.

– Fra 2025 og utover vil alle nye kjøretøyarkitekturer være helelektriske, og kundene vil også kunne velge et helelektrisk alternativ for hver modell Mercedes-Benz produserer, forklarer Audun Hermansen.

– For vår del betyr det at vi vil få tilgang på en enorm portefølje og i praksis være et helelektrisk merke i løpet av de neste par årene, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer