Scandinavian Grand Prix -- fart og forlis

Båtene hadde gode forhold under helgens Scandinavian Grand Prix, og publikum fikk oppleve katamaranskrogene i over 100 knops fart. En slik fart holder man ikke nødvendigvis ustraffet i det våte element: En av båtene knakk rett og slett i to.

Det kan synes som det har blitt en tradisjon: En gang i året blir hovedstadens havnebasseng omgjort til finanstoppenes egen lille lekedam. Til glede for noen, og til forargelse for andre! Dyrelivet i sjøkanten var nok neppe blant de som jublet høyest over arrangementet. For båtene til Røkke og hans bemidlede venner er ikke beskjedne på desibelskalaen. Heller ikke utslippene er å kimse av. 600 liter bensin regnet teamet til Gjelsten, ”Spirit of Norway”, med å brenne opp i løpet av den timen konkurransen varer.

Gratis fartssirkus

Men om ikke våre venner dyrene tok bølgen i strandkanten, var oppmøtet av tobente imponerende: 200.000 regnet arrangørene med ville bivåne båtracet. Selv om det i skrivende stund ikke foreligger konkrete tall på hvor mange som faktisk fulgte fartsfesten fra forskjellige utkikksposter rundt om i fjorden, sto folket som sild i tønne på Aker Brygge. Scandinavian Grand Prix var i år gratis for publikum, noe som sikkert bidro til det høye tilskuertallet.

Britisk forlis

Da de 12 båtene endelig stod på startstreken søndags ettermiddag regnet ikke kjennere av båtsporten med at samtlige båter ville komme i mål. Det gjorde de da heller ikke. Kort tid etter at båtene satte av gårde med hekkbølgen tilværs havarerte båt nummer tre, britiske ”World of cars”. I over 100 knop blir møtet med bølgene noe man neppe kan karakterisere som ”mykt”. Britenes stolthet knakk rett og slett i to etter et litt for langt svev. Dette forteller oss en ting eller to om hvilke krefter som er i aksjon når man ferdes i høy fart på sjøen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer