Nye lyskryss i Sannergata og Møllergata

Se deg for når du går her!

Nå har de første lyskryssene for syklister og fotgjengere blitt innført i Norge.

NYTT I NORGE: Nå kommer lyskryssene for gående og syklister. Foto: Øystein Fossum
NYTT I NORGE: Nå kommer lyskryssene for gående og syklister. Foto: Øystein Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Dette er standard hyllevare. En løsning fra statlige normaler. Helt vanlig, bare ikke brukt i Oslo før, sier direktør Rune Gjøs i Sykkelprosjektet i Oslo Kommune.

I løpet av den siste måneden har det poppet opp to helt nye og spesielle lyskryss i sentrum av hovedstaden. Ett i Sannergata og ett i Møllergata, for de som er lokalkjent.

Visste du at du skal få grønt lys om du kommer på sykkel også? Eller at det finnes triks for å få lenger grønn mann når du skal gå over veien?

Oslo kommune har brukt noen måneder på arbeidet i disse kryssene. Det spesielle er at de er laget slik at sykkelveien går over fortauet, hvorpå fotgjengerne må se seg for etter grønn og rød mann.

– Vi har rett og slett bygd om kryssene for å få til toveissykling og for å binde to sykkelveier sammen, forklarer Gjøs.

Du kan se video fra krysset litte lenger ned i saken.

Farlig lyskryss?

Det kan være mulig å tenke seg potensielle utfordringer med dette - for eksempel at fotgjengere ikke ser seg for, og blir kjørt ned av syklister.

I løpet av den halvtimen Dinside tilbragte ved krysset ved Sannergata på «bittelille julaften», så det ut til at det var svært få av fotgjengerne som så seg for når de krysset sykkelveien. Samtidig var det færre enn ti sykler som passerte på den tiden vi var der.

SYKLISTENE KOMMER: Kan dette lyskrysset ved Sannergata i Oslo være potensielt farlig for fotgjengere og syklister?Vis merVis merVis mer Vis mer

– Har dere vurdert om fotgjengere ikke ser seg for, og at det kan bli flere ulykker av å ha lyskrysset på et slikt sted?

– Vi er åpen for å se om dette funker. I prinsippet har vi gjort dette som et trafikksikkerhetstiltak for både syklister og fotgjengere. Vi gjør det om igjen om tiltaket ikke fungerer, sier Rune Gjøs.

– Slikt kan man bare spekulere i. Sykkelveien har rød asfalt og det er trukket gangfelt over. Alt er nytt, men det virker som om farten til både syklende og gående er ganske lav.

Ser an

Sykkelprosjektet-direktøren sier de skal se an hvordan det går med de første «forsøkene», før de setter opp flere lignende lyskryss i Oslo.

– Dette er jo helt nytt. Vi gjør for- og etterundersøkelser. Selv om dette er en standardløsning som finnes i normalene våre, så har vi ikke prøvd det ut før.

– Derfor kommer det ikke flere i år. Men det kan det gjøre i årene som kommer.

– Har dere fått tilbakemeldinger eller hørt om uhell ved disse lyskryssene til nå?

– Ikke andre tilbakemeldinger enn at de som som sykler synes det er kjempebra. Ellers følger vi med på effekten.

– Spent på mottakelsen

Oslo kommune skal bruke milliardbeløp på å gjøre hovedstaden til en av verdens beste sykkelbyer. Hvor mye kommunen har brukt på å bygge om de to nevnte kryssene i Sannergata og Møllergata vet vi i skrivende stund ikke.

– Vi har gjennomført tiltak på denne sykkelstrekningen - Torshov-Vippetangen - i hele år. Og de som sykler der vil oppleve stadig forbedring, forteller Rune Gjøs og legger til at han er spent på mottakelsen videre i prosjektet.

LES OGSÅ:
Nå blir det slutt på parkeringsbøter på 760 kroner
Slik unngikk vi gebyret fra transportselskapet
Nå kommer hologrammet til bilen - styring i løse luften

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer