Se opp for ham i kveld

Fullmåne og januar er den verste perioden for elgpåkjørsler.

SE OPP: Elg i måneskinn utgjør en sikkerhetsrisiko. Foto: Scanpix
SE OPP: Elg i måneskinn utgjør en sikkerhetsrisiko. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Januar er den verste måneden for elgpåkjørsler. Dessuten viser forskning at faren er ekstra stor ved fullmåne. Dermed bør du være ekstra på vakt ved fullmåne, som er i morgen, lørdag 30. januar.

- Det er helt tydelig en sammenheng mellom ulykker og årstid. Vinterhalvåret er risikosesong, sier fagsjef Auto Bengt Mathiesen, i TrygVesta i en pressemelding.

Pass deg også litt ekstra på fredag - uansett dato er nemlig fredag i følge trafikkskadestatistikken den største ulykkesdagen for rygging.

Elgen flytter seg mer

Høgskolen i Hedmark har gjort forsøk med GPS-halsbånd på elg. De har funnet ut at elgen forflytter seg i særlig stor grad ved fullmåne, og dermed øker faren for kollisjoner mellom elg og bil.

Elgforskerne sier at elgen er mest aktiv ved soloppgang og solnedgang. På vinteren er faren ekstra stor. Ved kuldegrader og tørr luft trekker elgene ofte ned mot veien.

Les også: Dette må du ha med i bilen i vinter

Kjempemåne

Lørdag står månen 50.000 kilometer nærmere jorden enn når den er lengst unna, og dermed blir dette årets "største" fullmåne. - Når månen er så nær, oppfatter vi fullmånen som bredere og sterkere, forklarer Pål Brekke i Norsk Romsenter til ANB-NTB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.