Se opp for landeveispirater

Følg magefølelsen - kjør videre dersom du aner ugler i mosen.

FØLG MED: Ikke stopp for hvem som helst langs veien, europeiske landeveisrøvere kan lure deg før du aner det.  Foto: ALL OVER PRESS
FØLG MED: Ikke stopp for hvem som helst langs veien, europeiske landeveisrøvere kan lure deg før du aner det. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om det er god skikk å hjelpe havarerte bilister, advarer svensk politi nå mot å stoppe. Det kan nemlig ende opp med å koste deg dyrt.

Landeveispirater er ikke noe nytt nedover i Europa, men de blir stadig mer utspekulerte, så det kan være nyttig å vite hvordan de opererer.

Sommeren er nemlig høysesong for veipiratenes virksomhet, riktignok er det ikke veldig utbredt i Norge enda, men svensk politi mener at man ikke skal stoppe under noen omstendigheter, og at de som velger å stoppe gjør det på eget ansvar.

– Stopp ikke. Er man så dum så får man skylde seg selv, advarer Per-Arne Nilsson, politifullmektig i det svenske kriminalpolitiet til Aftonbladet.

Fast mønster

Det vanligste trikset er at de parkerer bilene langs veien, presenterer det hele som et hendelig uhell og forsøker å stanse forbipasserende bilister for å få hjelp.

Naturlig nok kan uhellet være ute og motorhavariet reelt, men vær kritisk og se an situasjonen. Ikke stopp om magefølelsen sier nei. Det er nemlig lov å kjøre forbi.

Bandene operer gjerne med et fast mønster. De får deg til å stoppe før de forsøker å lure til seg penger eller verdisaker på utspekulert vis.

Her er noen av triksene de opererer med:

  • De hevder å ha motorproblemer, og må ha hjelp. Lar du deg lokke ut av bilen kan du risikere at ting blir stjålet eller i verste fall at de stikker av med bilen.
  • De hevder å ha gått tom for drivstoff, og ber om penger.
  • De forsøker å selge deg smykker og liknende som hevdes å være billig edelt metall, men som egentlig er verdiløst juggel.
  • Det har også vært tilfeller der de har kastet smykker inn gjennom bilvinduene, for deretter å kreve betaling for dem på truende vis.
  • Noen går også rett på truslene, uten å forsøke andre billige triks først.

BRUK FORNUFT:Vær oppmerksom dersom du skal på bilferie i utlandet i sommer. Det er nemlig høysesong for landeveisrøveri. Foto: Wikimedia commons
BRUK FORNUFT:Vær oppmerksom dersom du skal på bilferie i utlandet i sommer. Det er nemlig høysesong for landeveisrøveri. Foto: Wikimedia commons Vis mer


Lite utbredt i Norge

Heldigvis er fenomenet lite utbredt i Norge, og UP-sjef Runar Karlsen mener at det er viktig at vi fortsatt hjelper hverandre langs norske veier.

– Foreløpig har vi heldigvis hatt få tilfeller av landeveisrøveri som dette på norske veier. Så, enn så lenge, er det viktig at vi fortsetter den gode kulturen vi har ved å stoppe og hjelpe de som blir rammet av motorhavari eller andre uhell langs veien. Så lenge det ikke skaper farlige situasjoner i trafikken.

Samtidig påpeker han at mobilen har gjort oss mindre avhengig av hjelp fra andre trafikanter nå, sammenliknet med hva vi var for noen år tilbake.

Se opp når du fyller drivstoff

Se an situasjonen

Karlsen oppfordrer likevel de som skal på bilferie i Europa til å se an situasjonen før man eventuelt stopper for å hjelpe.

– Man må bruke skjønn. Se etter signaler, og følg litt ekstra med. Dersom noe ikke virker riktig, så kan det være lurt å ikke stoppe.

Men han mener ikke at trusselbildet i Norge er stort nok til at det er nødvendig å fraråde bilister fra å stoppe. Han ønsker heller å vi må fortsette å hjelpe de som har vært uheldige, men at det aldri skader å gi situasjonen en ekstra vurdering før man handler.

Bilturistene bør følge med

Det er hovedsaklig de som skal på bilferie som bør skjerpe sansene og følge ekstra godt med. Vurderer situasjonen nøye før du velger å stoppe. Det er kjedelig om ferien skal bli ødelagt som følge av noe som i utgangspunktet var er en god gjerning.

LES OGSÅ: Ikke sikkert reiseforsikringen din gjelder, sjekk vilkårene før du kjøper

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer