Elbil-satsing

Se Toyotas 16 nye elbiler

Etter å ha vært en blant de tregeste i elbil-kappløpet, snur Toyota nå helt rundt. I løpet av de nærmeste årene skal 16 nye elektriske biler ut på veien.

BARE ELBILER: I 2030 skal Toyota selge 3,5 millioner elbiler i året og Lexus skal bare elektriske biler i Norge og Europa. Her er den komplette rekken av modeller som vil komme på markedet de neste årene. Foto: Toyota
BARE ELBILER: I 2030 skal Toyota selge 3,5 millioner elbiler i året og Lexus skal bare elektriske biler i Norge og Europa. Her er den komplette rekken av modeller som vil komme på markedet de neste årene. Foto: Toyota Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere av de store bilprodusentene i verden har annonsert at de vil fase ut biler med forbrenningsmotor innen 2030 eller 2035. Mange har kritisert Toyota for å ikke å ha en tilsvarende plan for overgangen til nullutslippsbiler.

På en pressekonferanse i Japan i dag tidlig, la Toyota-sjef Akio Toyoda fram fabrikkens nye elbil-strategi. Der slo han fast at Toyota skal selge 3,5 millioner elbiler i året innen 2030. På dette tidspunktet skal alle biler som selges i Europa og USA være rene elbiler. I tillegg er målet at alle fabrikker skal produsere bilene uten CO2-utslipp i 2035.

Starter til våren

For å nå dette målet utvikler Toyota en komplett rekke med personbiler og varebiler. Akio Toyoda viste fram 16 nye elektriske biler under pressekonferansen.

PICKUP: På Toyotas plan står også en elektrisk pickup, en terrengbil, varebiler og flere andre modeller som gir en komplett utvalg av elbiler. Foto: Toyota
PICKUP: På Toyotas plan står også en elektrisk pickup, en terrengbil, varebiler og flere andre modeller som gir en komplett utvalg av elbiler. Foto: Toyota Vis mer

Det starter om noen måneder med lanseringen av den elektriske SUV-en bz4X, som er utviklet sammen med Subaru. Dette er en bil på størrelse med Toyota Rav4. På plass i Norge til våren, med en rekkevidde på rundt 50 mil.

Flere SUV-er

Deretter kan vi vente blant annet en kompakt SUV som ser ut til å være på størrelse med dagens C-HR. En liten crossover og en stor SUV med mulighet for tre seterekker og seks-sju passasjerer står også på planen om ikke lenge.

Dette er biler som passer folk flest i Norge og Europa. I Toyotas plan for de neste årene, står også elektriske sportsbiler, terrengbiler med firehjulstrekk, små by-biler og en pickup. Det siste trolig inspirert av amerikanske bilprodusenter som Rivian, Hummer og Tesla, som snart er klare med elektriske pickup-er.

ELEGANT: Første elbil fra Toyota er SUV-en bz4X som kommer til Norge til våren. Deretter kommer trolig en kompakt SUV på størrelse med dagens CH-R. Foto: Toyota
ELEGANT: Første elbil fra Toyota er SUV-en bz4X som kommer til Norge til våren. Deretter kommer trolig en kompakt SUV på størrelse med dagens CH-R. Foto: Toyota Vis mer

Bedre batterier

Lexus, som er ett av merkene i Toyota Motor Company, er også på vei med flere elbiler. En SUV på størrelse med Toyotas RAV4, kommer trolig først. På pressekonferansen viste Lexus også fram en elektrisk sportsbil, som skal ha en rekkevidde på 70 mil. I tillegg er bilene tilpasset nye såkalte «solide state» batterier, som Toyota har jobbet med å utvikle de siste årene.

Disse batteriene kan lagre det dobbelt av energien per volum sammenliknet med dagens litium ion batterier. De skal kunne lades langt raskere og gi betydelig lengre rekkevidde. Toyota har tidligere annonsert at disse batteriene vil komme i deres elbiler før 2025.

Norge et godt eksempel

Toyota-sjef Akio Toyoda forklarte Toyotas økte satsing på elektriske biler på følgende måte:

- Grunnen til at vi nå øker satsingen på elektriske biler, og planlegger for 3,5 millioner biler i året i 2030, er at vi ser at kundene i mange land har tatt overgangen til elbiler raskere enn forventet. Ikke minst skjer dette i luksus-segmentet, sa Akio Toyoda.

LEXUS SPORTSBIL: Lexus kommer både med en elektrisk SUV og en sportsbil. Bilene er tilpasset de nye "solid state" batteriene som Toyota utvikler og som både vil gi lengre rekkevidde og lader raskere. Foto: Toyota
LEXUS SPORTSBIL: Lexus kommer både med en elektrisk SUV og en sportsbil. Bilene er tilpasset de nye "solid state" batteriene som Toyota utvikler og som både vil gi lengre rekkevidde og lader raskere. Foto: Toyota Vis mer

Norge ble framholdt som et land i verden der overgangen til elbiler har vært en suksess.

Kommer «ganske raskt»

På spørsmål om når de forskjellige modellene kommer på markedet, sa Toyoda at noen av bilene vil komme på veien ganske raskt, mens de andre vil bli lansert fram mot 2030.

Så langt har Toyota hatt stor suksess med sine hybridbiler etter at Prius ble lansert for første gang i 1997. Toyota har også vært sterkt inne i hydrogenbiler, med lansering av første Mirai i 2014. Allerede i 1996 lanserte Toyota sin første elbil med en elektrisk utgave av RAV4. Denne har imidlertid ikke vært solgt i Europa. I dag er en del brukte til salgs, importert blant annet fra USA.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer