Norge for tur

SE VIDEO: Stjeler katalysator på 60 sekunder

Det tar tyvene nøyaktig 60 sekunder å stjele katalysatoren fra den parkerte bilen. Nå frykter forsikringsbransjen at disse tyveriene vil øke kraftig i Norge.

BANDER: Fra en parkert bil stjeler disse proffe tyvene en katalysator på 60 sekunder. Kraftig økning i prisen på de edle metallene som katalysatoren inneholder, gjør dette attraktivt. Video: Nottinghamshire Police Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Oslo-mannen kom ut for å starte bilen sin forleden dag, hørte han en høy bråke-lyd under bilen. Det viste seg at eksosanlegget var kuttet og at katalysatorene som renser eksosen var borte.

Videoen, som politiet i Nottinghamshire i England har tatt opp, viser hvor raskt og enkelt det er for to tyver å stjele en katalysator fra en parkert bil.

Ifølge politiet er dette organiserte bander som har spesialisert seg på enkelte bilmodeller. Eldre Toyota (Prius Hybrid spesielt), Renault og Mitsubishi-modeller har vært spesielt utsatt så langt.

Eksplosjon i Sverige

I Sverige økte tyveriene av katalysatorer med 4 000 prosent i fjor. I 2019 ble det stjålet 74 stykker fra parkerte biler, i fjor 3 197.

Den samme økningen ser man i England. Bare i London-området meldes det om 1000 slike tyverier på enkelte dager. Så langt har ikke dette vært noe stort problem i Norge.

DYRE METALLER: En katalysator inneholder edelmetaller som rhodium, palladium og platina. Rhodium selges i dag for rundt 3 750 kroner per gram. Foto: Rune Korsvoll
DYRE METALLER: En katalysator inneholder edelmetaller som rhodium, palladium og platina. Rhodium selges i dag for rundt 3 750 kroner per gram. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Ifølge Ann Hassel Tano, som leder etterforskningsavdelingen hos If i Sverige, kan det skyldes at lovverket i Norge har den såkalte «mafiaparagrafen», som gjør at organisert kriminalitet straffes ekstra hardt.

- I Sverige er det så og si risikofritt å stjele katalysatorer, lykter og kollisjonsputer fra biler. Bare 0,7 prosent av tyveriene leder til tiltale. Vi har ti ganger flere tyverier fra biler enn Norge, sier Tano til Vi Bilägare.

3780 kroner per gram

Nå når korona-restriksjonene er opphevet, frykter både politiet og forsikringsbransjen at også vi står for tur.

I februar ble det stjålet mellom 200 og 400 brukte katalysatorer som ble oppbevart hos et firma i Mjøndalen. Hvert år resirkuleres rundt 400 tonn med katalysatorer fra biler som kondemneres gjennom Autoretur-systemet.

TOYOTA PRIUS: Eldre modeller av Toyota Prius hybrid har vært spesielt utsatt for katalysator-tyverier. Her er det tydeligvis mye edelt metall å hente. Foto fra overvåkningvideo.
TOYOTA PRIUS: Eldre modeller av Toyota Prius hybrid har vært spesielt utsatt for katalysator-tyverier. Her er det tydeligvis mye edelt metall å hente. Foto fra overvåkningvideo. Vis mer

Katalysatorene inneholder små mengder av edelmetallene platina, rhodium og palladium. Det er disse tyvene er på jakt etter. I dag koster ett gram platina rundt 280 kroner, ett gram rhodium 3 780 kroner og ett gram palladium 555 kroner.

Selv om det er snakk om bare to til seks gram av disse metallene i en vanlig katalysator, er det uansett store nok verdier til at det er ettertraktet blant tyveri-bandene. Jo eldre bilene er jo høyere er ofte innholdet av edle metaller. Biler med store motorer kan ha to katalysatorer og inneholde opp mot 30 gram edelt metall.

Frykter økning i Norge

Kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige frykter at vi kan se en økning i slike tyverier også i Norge nå:

- Vi har allerede hatt en del tilfeller der katalysatorer blir stjålet fra parkerte biler, så dette er et tema hos oss om dagen. Vi frykter absolutt at vi vil se en økning i slike tyverier i Norge den nærmeste tiden, sier Rysstad til Dinside.

FRYKTER ØKNING: - Vi tror absolutt vi vil få en økning i antall katalysator-tyverier her i Norge den nærmeste tiden, sier Informasjonssjef Bjarne Arni Rysstad i Gjensidige. Foto: Gjensidige
FRYKTER ØKNING: - Vi tror absolutt vi vil få en økning i antall katalysator-tyverier her i Norge den nærmeste tiden, sier Informasjonssjef Bjarne Arni Rysstad i Gjensidige. Foto: Gjensidige Vis mer

Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i If, har tidligere fortalt om hvordan disse bandene opererer:

- Dette er i stor grad mobile vinningskriminelle som er svært profesjonelle. Dette er jobben deres og de har ofte spesialisert verktøy for å få utført den så raskt som mulig.

Forsvinner til Øst-Europa

- Når det gjelder tyverier av katalysatorer har vi hatt tilfeller der dette har skjedd på parkeringsplasser utenfor bilforhandlere og på bilhoggerier. Årsaken til at akkurat katalysatorer nå er blitt populære å stjele, er at edelmetallene har økt kraftig i pris den siste tiden, sier Clementz.

Tradisjonelt har bildeler som stjeles i Norge blitt fraktet til samleplasser i Sverige før de forsvinner til Øst-Europa. På grunn av pandemien er det blitt vanskeligere for tyvene å passere grensen til Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer