Norge for tur

SE VIDEO: Stjeler katalysator på 60 sekunder

Det tar tyvene nøyaktig 60 sekunder å stjele katalysatoren fra den parkerte bilen. Nå frykter forsikringsbransjen at disse tyveriene vil øke kraftig i Norge.

BANDER: Fra en parkert bil stjeler disse proffe tyvene en katalysator på 60 sekunder. Kraftig økning i prisen på de edle metallene som katalysatoren inneholder, gjør dette attraktivt. Video: Nottinghamshire Police Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Oslo-mannen kom ut for å starte bilen sin forleden dag, hørte han en høy bråke-lyd under bilen. Det viste seg at eksosanlegget var kuttet og at katalysatorene som renser eksosen var borte.

Videoen, som politiet i Nottinghamshire i England har tatt opp, viser hvor raskt og enkelt det er for to tyver å stjele en katalysator fra en parkert bil.

Ifølge politiet er dette organiserte bander som har spesialisert seg på enkelte bilmodeller. Eldre Toyota (Prius Hybrid spesielt), Renault og Mitsubishi-modeller har vært spesielt utsatt så langt.

Eksplosjon i Sverige

I Sverige økte tyveriene av katalysatorer med 4 000 prosent i fjor. I 2019 ble det stjålet 74 stykker fra parkerte biler, i fjor 3 197.

Den samme økningen ser man i England. Bare i London-området meldes det om 1000 slike tyverier på enkelte dager. Så langt har ikke dette vært noe stort problem i Norge.

Ifølge Ann Hassel Tano, som leder etterforskningsavdelingen hos If i Sverige, kan det skyldes at lovverket i Norge har den såkalte «mafiaparagrafen», som gjør at organisert kriminalitet straffes ekstra hardt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer