Seks trinn på alle Volkswagen

Volkswagen mener at gearkasser med seks trinn vil sørge for at både utslipp og støy reduseres. Derfor planlegger Volkswagen å utstyre alle sine biler med sekstrinns kasser.

Til sommeren vil Audi levere CVT-gearkasser til Audi A6 2.8.
Til sommeren vil Audi levere CVT-gearkasser til Audi A6 2.8. Vis mer
Publisert

I dag er gearkasser med seks trinn forbeholdt spesielle biler, men på andre siden av tusenårsskiftet vil vi få se sekstrinns gearkasser i helt ordinære biler fra Volkswagen. Grunnen er at man på den måten lettere kan tilfredstille de stadig strengere kravene til utslipp og støy.

Når Volkswagen nå går ut og sier at de vil satse på sekstrinns gearkasser gjelder det både de manuelle gearkassene og automatkassene.

CVT først

Det vil imidlertid vare noen år før vi får se de første Volkswagen-modellene med den nye generasjonen gearkasser - trass i at både Audi A6 TDi og TT idag tilbys med sekstrinns gearkasser. For aller først på programmet til Volkswagen-konsernet er det å utstyre enkelte Audimodeller med CVT-gearkasser (Continously Variable Transmission).

Først ut er Audi A6 2,8 som kommer i løpet av sommeren, men flere følger etter. Prinsippet for CVT-kasser er likevel ikke nytt, i dag kan nemlig både Ford og Nissan tilby systemet i sine Fiestaer og Micraer, og DAF brukte det for mange, mange år siden.

Enkelt fortalt fungerer en CVT-kasse ved at en reim beveger seg på to koniske aksler. Omdreinigstallet på akslene bestemmer om reimen skal bevege seg opp eller nedover, og dermed forandre utvekslingen. Problemet med CVT-kasser har vært at de ikke har tålt mye dreiemoment, et problem som nå er løst – blant annet ved å ta i bruk kraftige belter av stål. Sammenliknet med konvensjonelle gearkasser er fordelen med CVT både at selve kassen er lettere, samtidig som den indre friksjonen er mindre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer